Studiu: Grupurile de dreapta au dezinformat mai mult decât cele de stânga. Xenofobia şi tratamentele minune au dominat discursul narativ

Un studiu a găsit grupurile de dreapta, ca fiind principala sursă de dezinformare online cu privire la pandemia de coronavirus, scrie SBS News.

439 afișări
Imaginea articolului Studiu: Grupurile de dreapta au dezinformat mai mult decât cele de stânga. Xenofobia şi tratamentele minune au dominat discursul narativ

Sursă: Graphika

Raportul întocmit de Graphika, o companie din SUA specializată în analiza social media, a urmărit informaţiile false distribuite în mediul online.

Datele folosite au fost cu precădere obţinute prin analiza informaţiilor distribuite pe platforma Twitter în perioada Ianuarie-Martie.

În SUA în luna februarie care a fost vârful informaţiilor false, 22% din postările de tip fake-news au provenit de la grupurile de dreapta şi cele conservatoare, iar 3% de la grupurile de stânga.

Cazul SUA nu este unic şi în Italia s-a observat un lucru similar, procentul ştirilor false distribuite de membri grupurilor şi partidelor de dreapta a fost de două ori mai mare faţă de cel al grupurilor de stânga. Situaţia este similară şi în Franţa.

La polul opus este America de Sud unde datele arată că partidele de stânga şi susţinătorii lor au dezinformat mai mult decât cei de dreapta.

Narativul general folosit de cei ce dezinformează se bazează pe apariţia în laborator a virusului, tratamente minune sau promovează politici anti-migraţie şi xenofobe cu precădere împotriva cetăţenilor din Asia.

Datele arată că grupurile ce se opun vaccinării şi conturile pro Kremlin au contribuit la dezinformare.

Sursă: Graphika

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici