SUA a simulat un război împotriva Iranului, iar rezultatul a fost catastrofal: „S-a terminat în 10 minute”. Cel mai mare dezastru de la Pearl Harbor încoace

Pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu dintre Statele Unite ale Americii şi Iran, jurnaliştii americani au readus în atenţia publicului un exerciţiu militar efectuat de armata americană în care era simulat un război chiar împotriva Iranului.

31128 afișări
Imaginea articolului SUA a simulat un război împotriva Iranului, iar rezultatul a fost catastrofal: „S-a terminat în 10 minute”. Cel mai mare dezastru de la Pearl Harbor încoace

SUA a simulat un război împotriva Iranului, iar rezultatul a fost catastrofal: „S-a terminat în 10 minute”. Cel mai mare dezastru de la Pearl Harbor încoace

Exerciţiul, denumit ”Millenium Challenge”, a avut loc în urmă cu 18 ani, iar ”echipa roşie” care reprezenta tabăra iraniană a câştigat fără drept de apel. Paul Van Riper, un general în retragere, a condus ”echipa roşie” care a câştigat împotriva armatei americane folosind tactici ”neortodoxe”.
 
Scenariul exerciţiului a fost simplu: ”forţele albastre”, în speţă armata americană, ataca Iranul pentru a redeschide şi securiza rutele maritime, pentru a neutraliza armele de distrugere în masă ale adversarilor şi pentru a elibera teritoriile, care conform scenariului, fuseseră ocupate abuziv de Iran. Potrivit planului, americanii erau cei care iniţiau confruntarea, dar generalul Van Riper a ordonat ”echipei roşii” să atace prima. Armata americană a fost luată astfel prin surprindere, iar rezultatul a fost unul dezastruos.
 
Navele americane, dotate cu sisteme antirachetă de tip Aegis, au fost rapid distruse din cauza numărului mare de rachete lansate asupra lor. În exerciţiu, armata americană a pierdut nu mai puţin de 19 nave de război (cinci ”amfibii” de asalt, mai multe crucişătoare şi chiar un portavion) ceea ce s-a transformat rapid, conform estimărilor ulterioare, în cel mai mare dezastru al Marinei americane de la Pearl Harbor încoace.
 
„Totul s-a terminat în cinci, poate zece minute”, a declarat generalul Van Riper.
 
Foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici