SUA acuză şapte iranieni de comiterea unor atacuri informatice

Statele Unite acuză şapte iranieni de comiterea unor presupuse atacuri informatice împotriva a aproximativ 50 de companii financiare şi a unui baraj de la New York, relatează BBC News online.

429 afișări
Imaginea articolului SUA acuză şapte iranieni de comiterea unor atacuri informatice

SUA acuză şapte iranieni de comiterea unor atacuri informatice

Atacurile, comise în perioada 2011-2013, ar fi fost coordonate.

Potrivit actului de acuzare, prezentat de către Departamentul american al Justiţiei, cei şapte iranieni ar fi lucrat pentru Guvernul iranian.

Este vorba despre "hackeri experimentaţi", se arată în document, iar oficiali afirmă că atacurile au reprezentat un adevărat "apel la trezire".

Este pentru prima dată când Washingtonul acuză persoane asociate unui guvern de comiterea unor atacuri cibernetice împotriva infrastructurii americane în sectoare majore precum cel financiar sau hidro.

Aceste atacuri "au ameninţat bunăstarea economică şi capacitatea (americane) de a concura corect pe piaţa globală - ambele legate în mod direct de securitatea naţională" a Statelor Unite, a declarat procurorul general american Loretta Lynch.

"Iar noi credem că ele au fost comise cu unicul scop de a submina companiile vizate şi de a produce pagube funcţionării online a pieţei libere americane", a subliniat ea.

Lynch a adăugat că aceste atacuri au produs pagube în valoare de zeci de milioane de dolari ţintelor vizate.

Acuzaţii

Ahmad Fathi, Hamid Firoozi, Amin Shokohi, Sadegh Ahmadzadegan, Omid Ghaffarinia, Sina Keissar şi Nader Seidi sunt prezentaţi în actul de acuzare ca presupuşii hackeri.

Ahmadzadegan şi Ghaffarinia au revendicat atacuri prin care au pătruns ilegal pe servere şi site-uri NASA.

Firoozi a pătruns în sistemul informatic al Barajului Bowman de la New York, iar potrivit actului de acuzare el ar fi putut "opera şi manipula" o poartă a barajului.

"Este înfricoşător să ne gândim la dezastrul pe care l-ar fi putut provoca un asemenea atac cibernetic asupra infrastructurii americane", a subliniat procurorul Preet Bharara.

În cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi, hackerii riscă până la zece ani de închisoare pentru complot în vederea ajutorării, încurajării şi comiterii unor atacuri cibernetice.

Este aproape sigur că Iranul nu-i va trimite pe acuzaţi în Statele Unite, comentează BBC, care adaugă că cei şapte nu au fost arestaţi.

Însă acuzarea acestora este importantă, a declarat James Comey, directorul poliţiei federale (FBI).

"Lumea este mică, iar memoria ne este lungă", a avertizat el.

"Noi nu spunem niciodată niciodată. Oamenilor le place adesea să călătorească în vacanţe sau la studii şi vrem să se uite mereu peste umăr", a ameninţat directorul FBI.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici