SUA au alocat 584 de milioane de dolari drept ajutor militar Egiptului

Statele Unite au transmis marţi că au alocat ultima tranşă în valoare de 584 de milioane de dolari din ajutorul militar pentru Egipt, dintr-o sumă anuală de 1,3 miliarde, o măsură luată din cauza închiderii, luni, a anului bugetar.

388 afișări
Imaginea articolului SUA au alocat 584 de milioane de dolari drept ajutor militar Egiptului

SUA au alocat 584 de milioane de dolari drept ajutor militar Egiptului

Washingtonul, aliat al Egiptului, îi furnizează o asistenţă totală, militară şi economică, în valoare de 1,55 miliarde de dolari pe an, însă acest ajutor face, oficial, obiectul unei reexaminări complete după represiunea de la mijlocul lunii august împotriva susţinătorilor preşedintelui destituit, Mohamed Morsi.

Preşedintele american Barack Obama a avertizat, săptămâna trecută, de la tribuna Naţiunilor Unite că o continuare a susţinerii Statelor Unite este condiţionată de progresele în materie de democraţie.

Însă în termenii unui ajutor militar - fonduri transferate într-un cont federal din Statele Unite pentru a onora contracte între Cairo şi companii americane de armament - "am alocat recent restul de plată pentru exerciţiul bugetar 2013 care s-a încheiat ieri, la 30 septembrie", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Jennifer Psaki.

Aceasta a precizat că fondurile restante reprezintă "584" de milioane de dolari şi că Washington "poate controla mereu cum au fost folosiţi aceşti bani".

Armata şi un guvern interimar în Egipt, aflat la putere de trei luni, asigură că vor duce o "luptă împotriva terorismului" după violenţele care au urmat destituirii şi arestării, la 3 iulie, a preşedintelui Morsi, care face parte din Frăţia musulmană. O mie de persoane au fost ucise în confruntări şi peste 2.000 de islamişti au fost arestaţi. Justiţia egipteană a interzis la sfârşitul lui septembrie activităţile Frăţiei musulmane şi le-a confiscat bunurile.

Statele Unite nu au numit niciodată înlăturarea lui Morsi drept "lovitură de stat", însă au condamnat o represiune "regretabilă", reclamând ridicarea stării de urgenţă şi alegeri democratice în 2014. Washingtonul a anulat de asemenea unele exerciţii militare cu Egiptul şi a amânat livrarea unor avioane de luptă.

Criza din Egipt actualizează dilema Statelor Unite în ceea ce prveşte această ţară. Washington este prins între ataşamentul său faţă de valorile democratice şi dorinţa de a păstra această alianţă strategică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici