SUA au deblocat un ajutor de 46 de milioane de dolari pentru forţele ucrainene de securitate

Casa Albă a anunţat joi deblocarea unui ajutor în valoare de 46 de milioane de dolari pentru echiparea şi formarea forţelor de securitate ucrainene, cu puţin înainte de întâlnirea dintre preşedinţii Barack Obama şi Petro Poroşenko.

216 afișări
Imaginea articolului SUA au deblocat un ajutor de 46 de milioane de dolari pentru forţele ucrainene de securitate

SUA au deblocat un ajutor de 46 de milioane de dolari pentru forţele ucrainene de securitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Obiectivul acestei noi anvelope financiare, care creşte la 116 milioane de dolari totalul ajutorului american acordat Ucrainei în domeniul securităţii, este de a ajuta ţara, care se confruntă cu o rebeliune prorusă în est, să-şi supravegheze şi securizeze frontierele şi să ajute armata să funcţioneze în mod mai "eficient".

Acest ajutor, care exclude orice furnizare de armament, constă în trimiterea unor echipamente de telecominicaţii, radare, veste antiglonţ, căşti şi uniforme.

Aşteptat la Casa Albă joi după prânz, Poroşenko şi-a început vizita oficială la Washington cu un discurs solemn în plenul Congresului.

Fostul om de afaceri, în vârstă de 48 de ani, a pledat ca ţara sa să obţină un "statut special" de aliat nemembru NATO.

Washingtonul nu susţine această cerere, apreciind că acest lucru nu ar schimba datele. "Noi credem că acest statut nu va aduce nimic nou Ucrainei faţă de ceea ce beneficiază deja în prezent", a declarat un oficial american sub protecţia anonimatului.

Administraţia Obama, care a deblocat de asemenea şapte milioane de dolari ca ajutor umanitar, exclude în continuare ideea trimiterii de armament la Kiev, o idee susţinută de anumiţi congresmeni.

"Nu există o soluţie militară simplă care să permită, trimiţând un anumit tip de echipamente, schimbarea echilibrului de forţe", a declarat acelaşi oficial american.

"Obiectivul este îmbunătăţirea capacităţii Ucrainei de a rezista altor incursiuni pe teritoriul său, iar pe termen mai lung de a favoriza formarea şi adaptarea forţelor sale de securitate", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici