SUA au decis eliberarea lui Jonathan Pollard, pentru a îmbunătăţi relaţiile cu Israelul. Oficiali din Administraţia SUA susţin că decizia a aparţinut justiţiei

Autorităţile judiciare americane au decis eliberarea condiţionată a cetăţeanului americano-israelian Jonathan Pollard, condamnat în SUA pentru spionaj, în ceea ce pare a fi o tentativă de relansare a relaţiilor cu Israelul, afectate de acordul nuclear cu Iranul, informează CNN.

814 afișări
Imaginea articolului SUA au decis eliberarea lui Jonathan Pollard, pentru a îmbunătăţi relaţiile cu Israelul. Oficiali din Administraţia SUA susţin că decizia a aparţinut justiţiei

SUA au decis eliberarea lui Jonathan Pollard, pentru a îmbunătăţi relaţiile cu Israelul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Jonathan Pollard, arestat în 1985 şi condamnat la detenţie pe viaţă pentru spionaj în favoarea Israelului, va fi eliberat condiţionat pe 21 noiembrie, au anunţat marţi după-amiază avocaţii deţinutului.

Potrivit presei americane, decizia a fost luată de Comisia americană pentru eliberări condiţionate.

Americanul Jonathan Pollard, în vârstă de 60 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viaţă în 1987, pentru oferirea de informaţii secrete Israelului. Pollard lucra ca analist în cadrul serviciilor de informaţii ale Forţelor navale americane. Israelul i-a acordat cetăţenie lui Jonathan Pollard în anul 1995.

Israelul ceruse de mai multe ori public eliberarea lui Jonathan Pollard, dar Washingtonul respinsese solicitările.

Zilele trecute, Wall Street Journal relata că Administraţia Barack Obama ar pregăti eliberarea cetăţeanului americano-israelian Jonathan Pollard în tentativa de a relansa relaţiile cu Israelul, afectate de acordul nuclear cu Iranul. "Eliberarea lui Jonathan Pollard va contribui la îmbunătăţirea relaţiilor cu Israelul", explica un oficial american, sub protecţia anonimatului.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, pe 14 iulie, la un acord privind programul nuclear iranian. Israelul, un aliat strategic al Statelor Unite, a condamnat vehement acordul cu Iranul, avertizând că este periclitată pacea globală şi semnalând că va face toate eforturile diplomatice pentru a bloca aplicarea documentului.

Presa relatase în 2014 că secretarul de Stat american John Kerry ar fi oferit, în cadrul negocierilor israelo-palestiniene, posibilitatea eliberării lui Jonathan Pollard în cadrul măsurilor de relansare a procesului de pace israelo-palestinian.

Oficiali din cadrul Administraţiei SUA susţin că decizia în cazul Pollard a aparţinut justiţiei

Oficiali din cadrul Administraţiei Statelor Unite au explicat că decizia eliberării cetăţeanului americano-israelian Jonathan Pollard a fost una luată de autorităţile judiciare, fără a avea caracter politic sau diplomatic, informează USA Today.

"Statutul domnului Pollard a fost determinat de Comisia pentru eliberării condiţionate, conform procedurilor standard", a declarat Alistair Baskey, purtătorul de cuvânt al Consiliului prezidenţial pentru Securitatea Naţională.

"Nu există absolut nicio legătură între statutul domnului Pollard şi raţiuni de politică externă", a subliniat oficialul american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici