SUA au testat cu succes un nou interceptor care va fi utilizat de scutul antirachetă

Forţele americane au efectuat cu succes un test crucial al unui nou interceptor de rachete produs de Raytheon Co marţi, în largul Insulelor Hawaii, interceptor care va fi utilizat în cadrul sistemului american antirachetă amplasat în România.

370 afișări
Imaginea articolului SUA au testat cu succes un nou interceptor care va fi utilizat de scutul antirachetă

SUA au testat cu succes un nou interceptor care va fi utilizat de scutul antirachetă

Misiunea din largul coastelor Insulelor Hawaii a vizat doborârea unei rachete balistice cu rază medie de acţiune, a anunţat Agenţia Pentagonului însărcinată cu apărarea antirachetă, informează cotidianul The Daily Herald în ediţia online. Falsul focos nuclear a fost interceptat în cadrul unui scenariu de atac considerat mult mai realist.

"Informaţiile iniţiale arată că toate componentele au evoluat la parametrii concepuţi, într-o interceptare foarte precisă", a anunţat Missile Defense Agency (MDA) miercuri, într-un comunicat. Richard Lehner, un purtător de cuvânt al Agenţiei, a refuzat să precizeze dacă exerciţiul a încorporat ţinte false, pe care inamicul le-ar putea utiliza pentru a induce confuzie, cunoscute sub numele de "contramăsuri". "Nu divulgăm prezenţa unor contramăsuri la niciunul dintre testele din domeniul apărării antirachetă", a precizat acesta într-un e-mail transmis publicaţiei americane.

Statele Unite plănuiesc ca până în 2020 să utilizeze versiuni modernizate ale sistemului Standard Missile-3 produs de Raytheon împotriva unor rachete capabile să efectueze un atac cu focoase chimice, biologice sau nucleare din partea unor state ca Iranul sau Coreea de Nord.

Noul model, numit Block 1B, urmează să fie utilizat atât de lansatoarele terestre din România, începând din 2015, cât şi de la bordul navelor. Acesta reprezintă un element-cheie în cadrul planului preşedintelui Barack Obama de apărare a teritoriului european al NATO de atacuri din partea unor ţări ca Iranul.

Acesta este al doilea test efectuat cu succes al noului interceptor, după un eşec înregistrat în 2011 la prima încercare, când nu şi-a atins ţinta. Testul anterior încheiat cu succes a avut loc pe 9 mai. Testul de marţi reprezintă o "realizare critică" în faza curentă a sistemului american antirachetă în Europa, a subliniat MDA. Producţia noului model, întreruptă după eşecul iniţial, va începe în această toamnă, a precizat Lehner pentru Reuters.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici