SUA cer Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria

Statele Unite sprijină o soluţionare paşnică a conflictului dintre Republica Moldova şi regiunea sa separatistă Transnistria, dar cer ca Rusia să-şi retragă trupele din această zonă, a declarat luni ambasadorul american la Chişinău, citat de RIA Novosti în pagina electronică.

139 afișări
Imaginea articolului SUA cer Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria

SUA cer Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Relaţia dintre Chişinău şi Transnistria au fost tensionate continuu după declararea independenţei Republicii Moldova faţă de Uniunea Sovietică, iar Transnistria s-a autoproclamat republică independentă. Rusia a trimis, încă din iulie 1992, trupe de menţinere a păcii în regiunea transnistreană.

 

Ambasadorul american, Asif Chaudhry, a precizat că cea mai bună modalitate de soluţionare a conflictului este în formatul 5+2, care implică participarea Republicii Moldova, Transnistriei, Rusiei, Ucrainei, OSCE, Uniunii Europene şi a Statelor Unite.

Diplomatul a menţionat că rezolvarea conflictului transnistran nu trebuie să se bazeze numai pe integritatea teritorială a graniţelor recunoscute la nivel internaţional, dar şi pe retragerea trupelor ruse.

Negocierile la nivel internaţional privind situaţia Transnistriei au fost suspendate în 2006. În urma unei întâlniri, organizate în aprilie, în oraşul Tighina, dintre preşedintele Republicii Moldova şi cel al Transnistriei, au existat speranţe pentru reluarea discuţiilor.

O altă serie de negocieri între cei doi, programată la 25 septembrie, a fost anulată după ce părţile nu s-au înţeles asupra locului desfăşurării acestora.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici