SUA confirmă că au ajutat R.Moldova în depistarea traficului de uraniu

Statele Unite au afirmat, miercuri, că au oferit asistenţă tehnică autorităţilor moldovene care au confiscat aproape două kilograme de uraniu 238 de la traficanţi care se pregăteau să îl vândă cu nouă milioane de euro.

25 afișări
Imaginea articolului SUA confirmă că au ajutat R.Moldova în depistarea traficului de uraniu

SUA confirmă că au ajutat R.Moldova în depistarea traficului de uraniu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Felicităm Ministerul moldovean de Interne pentru că a dejucat această gravă tentativă de trafic", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner.

"Am oferit asistenţă tehnică în materie de forţe de ordine Ministerului moldovean de Interne", a adăugat Toner, precizând că acest ajutor a fost acceptat.

O echipă a poliţiei federale americane (FBI) a colaborat cu poliţia moldoveană în privinţa analizelor tehnice.

Un purtător de cuvânt al Ministerului moldovean de Interne a anunţat marţi captura de uraniu. El a precizat că a început să se interseze de un grup de şapte traficanţi la jumătatea lui iunie, "când acesta a început să caute o posibilitate de a-l vinde".

"În cadrul anchetei, poliţiştii au cumpărat un gram de substanţă, care a fost trimisă în Statele Unite pentru expertiză. Aceasta a confirmat că este vorba despre uraniu 238. Suspecţii au fost arestaţi la 20 august", a declarat el.

Uraniul este folosit în reactoarele atomice la producerea energiei electrice, dar şi la fabricarea armelor de distrugere în masă. Pentru o bombă atomică sunt necesare 16 kilograme de uraniu.

După prăbuşirea regimului sovietic, experţii au avertizat că riscul de trafic de materiale fisionabile şi de alte materiale radioactive permite fabricarea de bombe radiologice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici