SUA consideră că Rusia a efectuat un test eşuat de rachetă balistică când Biden se afla în Ucraina

Rusia a efectuat luni un test al unei rachete balistice intercontinentale care pare să fi eşuat în jurul orei în care preşedintele Joe Biden se afla în Ucraina, potrivit a doi oficiali americani familiarizaţi cu acest subiect, citaţi de CNN.

2287 afișări
Imaginea articolului SUA consideră că Rusia a efectuat un test eşuat de rachetă balistică când Biden se afla în Ucraina

SUA consideră că Rusia a efectuat un test eşuat de rachetă balistică când Biden se afla în Ucraina

Rusia a anunţat Statele Unite în avans despre lansare, a declarat unul dintre oficiali. Un alt oficial a declarat că testul nu a reprezentat un risc pentru Statele Unite şi că SUA nu a considerat testul ca fiind o anomalie sau o escaladare.

Testul rachetei grele SARMAT - supranumită Satan II în Occident şi capabilă să transporte mai multe focoase nucleare - pare să fi eşuat, au declarat oficialii. Aceasta a mai fost testată cu succes şi dacă acesta ar fi funcţionat, oficialii americani cred că preşedintele rus Vladimir Putin ar fi subliniat testul în discursul său de marţi privind starea naţiunii.

În schimb, Putin nu a făcut nicio menţiune despre lansare în discursul care a durat o oră şi 45 de minute. Cu toate acestea, el a declarat în mod oficial că Rusia va suspenda participarea ţării sale la tratatul de reducere a armelor nucleare New START cu Statele Unite, punând în pericol ultimul pact rămas care reglementează cele mai mari două arsenale nucleare din lume.

CNN a relatat iniţial că aparentul test a avut loc în timp ce Biden se afla în Ucraina, pe baza unor surse. După ce acest articol a fost publicat pentru prima dată, unul dintre oficiali a declarat că testul a avut loc chiar înainte ca Biden să se afle în ţară. Cea de-a doua sursă a declarat pentru CNN că testul a avut loc luni, fără a oferi un moment mai precis.

Momentul în care a avut loc testul sugerează că SUA şi Rusia au comunicat prin mai multe canale diferite la începutul acestei săptămâni - oficialii americani i-au notificat pe ruşi şi duminică seara, cu câteva ore înainte de vizita lui Biden la Kiev, că preşedintele va face deplasarea în capitala ucraineană, a declarat luni consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan.

CNN a cerut ambasadei Rusiei la Washington să comenteze.

Putin a anunţat teste ICBM reuşite în trecut, inclusiv în aprilie anul trecut, la doar câteva luni după ce Rusia a invadat Ucraina. Acel test a fost, de asemenea, pentru racheta SARMAT, care a fost prezentată pentru prima dată în 2016 şi despre care presa de stat rusă a spus că are o rază de acţiune de peste 11.000 de kilometri. Racheta poate transporta un focos de 100 de tone şi a fost proiectată ca succesor al rachetei R-36M Voevoda ICBM.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici