SUA: Coreea de Nord este cea mai urgentă ameninţare asupra păcii şi securităţii. Mattis: "Ar fi un război cum nu am văzut din 1953 şi ar trebui să ne implicăm cu orice nivel de forţă necesar "

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a declarat marţi că progresele Coreei de Nord privind programele de rachete balistice şi nucleare reprezintă "cea mai urgentă" ameninţare la adresa securităţii naţionale, informează Reuters.

18524 afișări
Imaginea articolului SUA: Coreea de Nord este cea mai urgentă ameninţare asupra păcii şi securităţii. Mattis: "Ar fi un război cum nu am văzut din 1953 şi ar trebui să ne implicăm cu orice nivel de forţă necesar "

"Programul de arme nucleare al regimului este un pericol clar şi actual pentru toţi, iar acţiunile provocatoare ale regimului, vădit ilegale conform legislaţiei internaţionale, nu s-au diminuat în ciuda cenzurii şi sancţiunilor din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite. Cea mai urgentă ameninţare la adresa păcii şi securităţii este Coreea de Nord. Demersurile continuate ale acestora pentru armele nucleare şi mijloacele folosite pentru a le avea au crescut în viteză şi proporţii", a declarat Mattis.

La începutul acestei luni, Consiliul de Securitate al ONU a extins sancţiunile împotriva Coreei de Nord, după ce regimul de la Phenian a testat mai multe rachete balistice. A fost adoptată prima rezoluţie convenită de Statele Unite şi China de la preluarea mandatului de către preşedintele Donald Trump.

Atenţia SUA asupra Coreei de Nord a fost accentuată după zecile de lansări ale rachetelor balistice nord-coreene şi după două teste cu arme nucleare, de la începutul anului trecut. În plus, Coreea de Nord s-a angajat să dezvolte o rachetă balistică intercontinentală capabilă să ajungă până pe continentul american.

Secretarul american al Apărării a avertizat asupra potenţialelor pierderi în cazul unui conflict cu nord-coreenii.

"Ar fi un război cum nu am văzut din 1953 şi ar trebui să ne implicăm cu orice nivel de forţă necesar... Ar fi un război foarte, foarte serios", a mai spus Mattis.

Războiul din Coreea s-a încheiat în 1953, la trei ani după începerea luptelor. Conflictul a ucis 140.000 de sud-coreeni, 36.000 de soldaţi americani şi un milion de civili.

Responsabilul cu securitatea naţională din Coreea de Sud a declarat săptămâna trecută că Seulul nu a dorit să schimbe acordul privind desfăşurarea unui sistem antirachetă american, în ciuda deciziei de a întârzia instalarea sa completă. Chung Eui-Yong a precizat că sistemul Terminalul High Altitude Area Defense (THAAD) este analizat privind impactul asupra mediului, o măsură internă pentru a asigura o acţiune democratică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici