SUA critică legea care permite autorităţilor ruse să interzică organizaţiile străine "indezirabile"

Departamentul de Stat american şi-a exprimat îngrijorarea faţă de o lege promulgată sâmbătă de preşedintele rus Vladimir Putin, care permite autorităţilor să interzică activităţile organizaţiilor străine indezirabile şi care pedepseşte orice cooperare cu astfel de grupuri.

445 afișări
Imaginea articolului SUA critică legea care permite autorităţilor ruse să interzică organizaţiile străine "indezirabile"

SUA critică legea care permite autorităţilor ruse să interzică organizaţiile străine "indezirabile" (Imagine: HEPTA)

"Suntem îngrijoraţi că această putere va restricţiona şi mai mult activitatea societăţii civile din Rusia şi este un nou exemplu al reprimării vocilor independente de către Guvernul rus şi al măsurilor menite să izoleze poporul rus de restul lumii", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al Departamentului de Stat.

"Continuăm să fim îngrijoraţi de restricţiile tot mai mari asupra presei independente, societăţii civile, membrilor grupurilor minoritare şi opoziţiei politice", adaugă comunicatul, precizând că ruşii merită un Guvern care susţine ideile libere, guvernanţă transparentă şi responsabilă, tratament egal în faţa legii şi posibilitatea de a-şi exercita drepturile fără teama de a fi pedepsiţi.

"Cerem Guvernului Rusiei să-şi respecte obligaţiile internaţionale şi angajamentele de a respecta libertatea de exprimare, de reuniune paşnică şi asociere şi statul de drept", se mai arată în comunicat.

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat sâmbătă o lege care permite autorităţilor să interzică organizaţiile străine stabilite în Rusia şi considerate "indezirabile" de stat.

"Activităţile unui ONG străin sau internaţional care constituie o ameninţare pentru bazele regimului constituţional, capacitatea de apărare sau securitatea naţională a Federaţiei Ruse pot fi recunoscute drept indezirabile pe teritoriul Federaţiei Ruse", se arată într-un comunicat al Kremlinului.

Un ONG considerat "indezirabil" nu va avea dreptul să înfiinţeze structuri, să publice informaţii, inclusiv în presă, şi să desfăşoare proiecte în Rusia.

Potrivit noii legi, decizia privind recunoaşterea unui ONG drept "indezirabil" este adoptată de către procurorul general al ţării sau de către adjunctul său după consultarea Ministerului de Interne. Lista cu ONG-uri străine sau internaţionale "indezirabile" va fi publicată de Ministerul rus al Justiţiei.

Atribuirea statutului de organizaţie "indezirabilă" antrenează automat îngheţarea activelor în Rusia pentru ONG-ul vizat. De asemenea, o organizaţie considerată "indezirabilă" îşi va pierde dreptul de activa în Rusia, iar structurile sale vor fi închise şi publicaţiile interzise.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici