SUA extind zona raidurilor aeriene din Irak pentru a proteja barajul Haditha

Statele Unite au extins zona raidurilor aeriene din vestul Irakului, bombardând pentru prima dată poziţiile extremiştilor din cadrul grupării Stat Islamic (SI) din apropiere de barajul Haditha, a anunţat comandamentul american duminică.

215 afișări
Imaginea articolului SUA extind zona raidurilor aeriene din Irak pentru a proteja barajul Haditha

SUA extind zona raidurilor aeriene din Irak pentru a proteja barajul Haditha (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"La cererea Guvernului irakian, forţele militare americane au atacat teroriştii din cadrul SI în apropiere de Haditha, în provincia Al-Anbar, ca susţinere pentru forţele de securitate irakiene şi triburile sunnite care apără barajul de la Haditha", a anunţat Comandamentul Central american într-un comunicat.

Atacurile au ca obiectiv "să împiedice teroriştii să ameninţe securitatea barajului care rămâne sub controlul forţelor irakiene susţinute de triburile sunnite", a afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, într-un comunicat.

O eventuală preluare a controlului acestui baraj de către jihadişti, "al doilea cel mai important din Irak pentru producţia de electricitate sau ruperea sa catastrofală - cu inundaţiile care ar rezulta - ar putea ameninţa personalul şi instalaţiile americane din Bagdad şi din împrejurimi, precum şi mii de cetăţeni irakieni", a adăugat el.

Jihadiştii din cadrul SI au încercat în mai multe rânduri, în van, să preia controlul barajului Haditha.

Statele Unite, care desfăşoară atacuri aeriene în Irak din 8 august, şi-au concentrat atacurile pe poziţiile SI din nordul ţării, ca susţinere faţă de forţele irakiene, sprijinite de forţele kurde şi combatanţii şiiţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici