SUA marchează 21 de ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001

Americanii au marcat duminică 21 de ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 prin citirea numelor victimelor, activităţi de voluntariat şi alte omagii.

257 afișări
Imaginea articolului SUA marchează 21 de ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001

Un clopot şi un moment de reculegere au început comemorarea la Ground Zero din New York, unde turnurile gemene ale World Trade Center au fost distruse de atacurile cu avioane deturnate. Rudele victimelor şi demnitarii s-au adunat, de asemenea, la celelalte două locuri ale atacurilor, Pentagonul şi un câmp din Pennsylvania.

Alte comunităţi din întreaga ţară marchează această zi prin slujbe interconfesionale şi alte comemorări. Unii americani se alătură unor proiecte de voluntariat într-o zi care este recunoscută la nivel federal atât ca Ziua Patrioţilor, cât şi ca Zi Naţională a Serviciilor şi Amintirilor.

Comemorările au loc după aniversarea tensionată de anul trecut, care a avut loc la câteva săptămâni după sfârşitul haotic şi umilitor al războiului din Afganistan pe care SUA l-au lansat ca răspuns la atacuri.

11 septembrie rămâne un punct de reflecţie asupra atacului care a ucis aproape 3.000 de persoane, a stimulat războiul împotriva terorismului al SUA în întreaga lume şi a reconfigurat politica de securitate naţională.

De asemenea, a stârnit - pentru o perioadă - un sentiment de mândrie şi unitate naţională, în timp ce i-a supus pe musulmanii americani la ani de suspiciune şi intoleranţă şi a generat dezbateri cu privire la echilibrul dintre siguranţă şi libertăţile civile. În moduri atât subtile, cât şi evidente, consecinţele atacului de la 11 septembrie se răsfrâng şi astăzi asupra politicii şi vieţii publice americane.

Iar atacurile au aruncat o umbră lungă asupta vieţilor personale a mii de oameni care au supravieţuit, au reacţionat sau au pierdut persoane dragi, prieteni şi colegi.

Duminică, preşedintele Joe Biden ţine un discurs şi depune o coroană de flori la Pentagon, în timp ce prima doamnă Jill Biden este programată să vorbească în Shanksville, Pennsylvania, unde unul dintre avioanele deturnate s-a prăbuşit după ce pasagerii şi membrii echipajului au încercat să ia cu asalt cabina de pilotaj.

Vicepreşedintele Kamala Harris şi soţul ei, Doug Emhoff, s-au alăturat comemorării de la Memorialul Naţional 11 septembrie din New York, însă, conform tradiţiei, nicio personalitate politică nu ia cuvântul la ceremonia de la Ground Zero. În schimb, aceasta se concentrează pe rudele victimelor care citesc cu voce tare numele celor decedaţi.

Cititorii adaugă deseori comentarii personale care formează mixul sentimentelor americane despre 11 septembrie - durere, furie, duritate, apreciere pentru cei ce au intervenit şi pentru militari, apeluri la patriotism, speranţe de pace, ocazionale înţepături politice şi o contabilizare emoţionantă a absolvirilor, nunţilor, naşterilor şi vieţii de zi cu zi pe care victimele le-au ratat.

Unele rude deplâng, de asemenea, faptul că o naţiune care s-a unit - într-o oarecare măsură - după atentate s-a destrămat între timp. Atât de mult încât agenţiile federale de aplicare a legii şi de informaţii, care au fost remodelate pentru a se concentra pe terorismul internaţional după 11 septembrie 2001, consideră acum că ameninţarea extremismului violent intern este la fel de urgentă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici