SUA nu pregătesc o revoluţie în Rusia, susţine ambasadorul american la Moscova

Noul ambasador american la Moscova Michael McFaul a respins miercuri criticile presei oficiale şi ale deputaţilor ruşi la adresa sa, declarând că Statele Unite "nu pregătesc o revoluţie" în Rusia, afectată de o mişcare de contestare a regimului lui Vladimir Putin.

153 afișări
Imaginea articolului SUA nu pregătesc o revoluţie în Rusia, susţine ambasadorul american la Moscova

Michael McFaul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt om de ştiinţă, politolog şi sociolog, dar nu şi un revoluţionar de profesie", a declarat McFaul într-un interviu acordat cotidianului rus Kommersant.

Nominalizarea lui McFaul şi faptul că acesta s-a întâlnit cu liderii mişcării de contestare a lui Putin au provocat un scandal în Rusia, unde el este prezentat drept un "specialsit în revoluţii portocalii", revoltele democratice care au înlăturat de la putere regimurile din trei foste republici sovietice.

Deputatul Andrei Isaiev, de la partidul Rusia Unită al lui Putin, a acuzat marţi Statele Unite că acţionează "cinic în mod ostentativ, fie că este vorba despre întâlnirea (cu opozişia) sau despre însăşi nominalizaea lui McFaul, specialist în revoluţii portocalii".

"Poţi fi specialist în cancer, dar aceasta nu înseamnă că eşti în favoarea propagării tumorilor", a răspuns ambasadorul, autor al faimosului concept de "relansare" a relaţiilor ruso-americane promovat de administraţia Barack Obama.

"Sensul relasării nu este pregătirea unei revoluţii. Nu vom face acest lucru", a conchis el.

El a luat în derâdere afirmaţia potrivit căreia bloggerul anticorupţie Aleksei Navlani, o stea în ascensiune a opoziţiei ruse, este "un proiect american".

"Este delirant. Navalni este Navalni, el nu primeşte bani de la noi, noi nu îl susţinem", a declarat diplomatul american.

"Astfel de afirmaţii sunt umilitoare pentru Rusia, al cărei popor este unul dintre cele mai cultivate, dintre cele mai sofisticate şi creative din lume", a subliniat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici