SUA salută acordul pe tema gazelor, dar condamnă alegerile separatiste din estul Ucrainei

Statele Unite au calificat vineri drept o "etapă pozitivă" acordul încheiat joi seara la Bruxelles între Ucraina, UE şi Rusia asupra livrărilor de gaze ruseşti, dar au condamnat alegerile organizate în acest weekend în regiunile separatiste din estul Ucrainei.

159 afișări
Imaginea articolului SUA salută acordul pe tema gazelor, dar condamnă alegerile separatiste din estul Ucrainei

SUA salută acordul pe tema gazelor, dar condamnă alegerile separatiste din estul Ucrainei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Acest acord este o etapă pozitivă", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, în cursul unei conferinţe de presă.

"Salutăm noul acord pe tema gazelor negociat de Uniunea Europeană cu Rusia şi Ucraina, care securizează (livrările) de gaze spre Ucraina şi, în cele din urmă, spre restul Europei în pragul iernii", a adăugat ea.

Dar Psaki a avertizat că Statele Unite rămân îngrijorate în legătură cu organizarea, în acest weekend, a unor alegeri în regiunile proruse din estul Ucrainei.

La fel ca Franţa, Germania şi Ucraina, reprezentanta diplomaţiei americane a apreciat aceste alegeri drept "ilegitime şi ilegale". "Statele Unite nu vor recunoaşte rezultatele" acestor scrutine, a declarat Psaki.

"Aceste alegeri încalcă conţinutul şi spiritul acordului de încetare a focului din 5 septembrie de la Minsk, care prevede alegeri în est în conformitate cu legea ucraineană privind statutul special al regiunilor separatiste", a explicat ea.

Statutul special vizează să acorde o autonomie mai largă regiunilor separatiste şi prevede organizarea de alegeri locale la 7 decembrie şi o aministe, în anumite condiţii, pentru combatanţi.

Acest vot este denunţat de Occident ca un obstacol pentru punerea în aplicare a planului de pace.

Ucraina, Rusia şi Uniunea Europeană au ajuns joi seara, la Bruxelles, la o soluţie temporară în conflictul legat de livrările de gaze ruseşti, care securizează aprovizionarea Ucrainei, dar şi a Europei, pentru perioada iernii.

După două zile de negocieri, acordul privind reluarea livrărilor de gaze ruseşti, întrerupte în iunie, a fost semnat de miniştrii Energiei ai celor două ţări, rusul Aleksandr Novak şi ucraineanul Iuri Prodan, şi comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger. Un act adiţional la contract a fost ulterior parafat de şeful Gazprom, rusul Aleksei Miller, şi cel al Naftogaz, ucraineanul Andrii Kobolev.

Acordul se referă doar la datoriile neachitate de Ucraina în noiembrie-decembrie 2013 şi aprilie-mai-iunie 2014 şi la modalităţile de plată pentru gazele ruseşti ce vor fi livrate până în martie 2015.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici