SUA sancţionează o reţea extinsă de firme, nave şi persoane care ar fi susţinute de Iran

Statele Unite au sancţionat, miercuri, o reţea extinsă de firme, nave şi persoane despre care se presupune că sunt susţinute de Gardienii Revoluţiei Islamice din Iran, care a furnizat Siriei petrol în valoare de zeci de milioane de dolari prin încălcarea sancţiunilor americane, potrivit Reuters.

933 afișări
Imaginea articolului SUA sancţionează o reţea extinsă de firme, nave şi persoane care ar fi susţinute de Iran

Pe lista persoanelor se află un fost ministru iranian al Petrolului şi fiul acestuia, a anunţat Departamentul Trezoreriei SUA într-un comunicat.

Au fost, de asemenea, afectate filialele unei firme indiene cu interes pentru Adrian Darya, petrolierul iranian care a trecut în Marea Mediterană de la eliberarea acesteia de către autorităţile din Gibraltar în luna iulie, se mai arată în comunicat.

Biroul de control al activelor străine din cadrul Departamentului Trezoreriei a îngheţat orice active din Statele Unite ale entităţilor desemnate şi, în general, a interzis cetăţenilor sau companiilor din SUA să facă afaceri cu acestea.

Departamentul a spus că Qods Force, braţul paramilitar şi de spionaj străin de elită al IRGC, şi Hezbollah, mişcarea miliţiei libaneze susţinute de iranieni, au profitat financiar prin furnizarea de petrol şi produse petroliere iraniene, mai ales către Siria, care doar în această primăvară au fost în valoare de mai mult de 750 milioane dolari.

„Acţiunea Trezoreriei împotriva acestei reţele de petrol extinse explică în mod clar faptul că cei care achiziţionează petrol iranian sprijină direct militanţii şi braţul său terorist din Iran, Forţele IRGC-Qods”, a transmis secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, în comunicat.

Petrolierul iranian Adrian Darya 1, care anterior a purtat numele Grace 1, a cărui sechestrare a fost cerută de SUA, se îndreaptă spre Liban, a declarat vineri ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, însă autorităţile de la Beirut au transmis că nu au informaţii despre acest lucru.

Petrolierul iranian, care a fost eliberat în augut după ce a fost sechestrat timp de o lună de autorităţile din regiunea britanică Gibraltar, pe baza suspiciunilor că ar fi încălcat sancţiunile UE impuse Damascului, privind interdicţia de a livra petrol Siriei.

Cazul a atras reacţia vehementă a Iranului, care a capturat o navă comercială britanică în Strâmtoarea Hormuz.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici