SUA se declară dezamăgite de condamnarea la închisoare a unui fost ministru din Guvernul Timoşenko

Statele Unite s-au declarat "dezamăgite" de condamnarea la patru ani de închisoare a opozantului ucrainean Iuri Luţenko, fost ministru de Interne în guvernul condus de Iulia Timoşenko.

145 afișări
Imaginea articolului SUA se declară dezamăgite de condamnarea la închisoare a unui fost ministru din Guvernul Timoşenko

Victoria Nuland (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Facem apel la guvernul ucrainean să îl elibereze pe Luţenko şi pe toţi foştii responsabili guvernamentali aflaţi actual în închisoare şi considerăm că aceştia ar trebui să poată participa pe deplin la viaţa politică" a ţării, a adăugat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Victoria Nuland.

"Urmărirea penală motivată politic pornită împotriva liderilor opoziţiei, printre care Luţenko şi fostul premier Iulia Timoşenko, ridică întrebări serioase cu privire la ataşamentul guvernului ucrainean faţă de democraţie", a continuat Nuland.

Opozantul ucrainean Iuri Luţenko, fost ministru de Interne în guvernul condus de Iulia Timoşenko, a fost condamnat luni la patru ani de închisoare pentru deturnare de bunuri şi abuz de putere în urma unui proces denunţat de simpatizanţii săi ca fiind unul motivat politic.

Încarcerat din decembrie 2010, Luţenko, în vârstă de 48 de ani, este judecat pentru că a mărit ilegal pensia şoferului său şi pentru că l-a ajutat să obţină gratuit un apartament.

Fostul premier Iulia Timoşenko este încarcerată din august 2011 şi a fost condamnată în octombrie la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. Opozanta denunţă fără încetare un proces politic.

Mulţi alţi aliaţi ai acesteia care au făcut parte din Guvernul său sunt vizaţi de anchete pentru abuz de putere deschise după ce Timoşenko a pierdut alegerile prezidenţiale din 2010, câştigate de actualul şef al statului, Viktor Ianukovici.

Lidera diplomaţiei Uniunii Europene Catherine Ashton şi-a exprimat de asemenea dezamăgirea luni după condamnarea lui Iuri Luţenko, evocând un proces "care nu respectă normele internaţionale de echitate, de transparenţă şi de independenţă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici