SUA şi aliaţii au ATACAT Siria. Ordinul de bombardament dat de Trump şi puterile occidentale: "Misiune îndeplinită"/ RACHETELE aliaţilor au lovit trei ţinte militare | FOTO, VIDEO

O alianţă formată din SUA, Marea Britanie şi Franţa a lansat, sâmbătă dimineaţă (ora 4.00 în România), un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancţiona regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia oraşului Damasc. Anunţul bombardamentului a venit de la Donald Trump, într-o declaraţie de la Casa Albă, în care preciza că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor "bombardamente punctuale" asupra unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale "dictatorului" Bashar al-Assad. Preşedintele american avertizase încă de miercuri că Statele Unite vor ataca Siria în urma unui atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad. Regimul aflat la conducere în Siria, precum şi Rusia au negat însă orice implicare acuzând că este o înscenare, un pretext pentru o operaţiune militară. Vă prezentăm mai JOS situaţia din Siria, după lansarea ATACULUI de sâmbătă dimineaţa:

81214 afișări
Imaginea articolului SUA şi aliaţii au ATACAT Siria. Ordinul de bombardament dat de Trump şi puterile occidentale: "Misiune îndeplinită"/ RACHETELE aliaţilor au lovit trei ţinte militare | FOTO, VIDEO

BREAKING NEWS| SUA şi aliaţii au ATACAT Siria. Bombardament ordonat de Donald Trump/ Sistemele antiaeriene siriene ripostează. Unde au lovit RACHETELE | LIVE UPDATE

UPDATE 20.49 Consiliul de Securitate al ONU a respins proiectul de rezoluţie de condamnare a atacurilor din Siria

Membrii Consiliului de Securitate al ONU au votat împotriva adoptării unui proiect de rezoluţie ce prevedea condamnarea acţiunii militare efectuate de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa în Siria, catalogată drept o "agresiune" împotriva Siriei, informează site-ul cotidianului The Telegraph.

TITLURILE ZILEI

Proiectul de rezoluţie stipula condamnarea de către Consiliul de Securitate a "agresiunii SUA şi aliaţilor săi împotriva Republicii Arabe Siriene" şi cerea "încetarea imediată şi fără întârziere a agresiunii împotriva" regimului de la Damasc.

Rusia avea nevoie de votul a cel puţin nouă membri ai organismului pentru adoptarea rezoluţiei. De asmenea, niciunul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate (SUA, Mare Britanie, Franţa, China, Rusia) nu trebuie să-şi exercite dreptul la veto.

UPDATE 17.55 Rusia a înaintat o propunere către CS al ONU pentru condamnarea atacului asupra Siriei

Rusia a propus Consiliului de Securitate al ONU o rezuluţie prin care cere condamnarea agresiunilor împotriva Siriei de către Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

Astfel, potrivit textului rezoluţiei, Rusia cere condamnarea ”agresiunii împotriva Siriei de către SUA şi aliaţii săi, care au încălcat normele de drept internaţional şi Carta ONU”.

Potrivit sursei citate, este puţin probabil ca rezoluţia să fie adoptată de către Consiliul de Securitate, din moment ce Rusia are nevoie de votul a cel puţin nouă membri ai organismului. De asmenea, pentru ca rezoluţia să fie adoptată, niciunul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate (SUA, Mare Britanie, Franţa, China, Rusia) nu trebuie să-şi exercite dreptul la veto.

UPDATE 16.47 Serghei Lavrov: Atacul împotriva Siriei este inacceptabil şi ilegal

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a declarat, sâmbătă, că atacul efectuat de SUA, Marea Britanie şi Franţa împotriva Siriei este ”inacceptabil şi ilegal”, adăugând că acesta reprezintă un atac la adresa sitemului de relaţii internaţionale, relatează The Guardian şi Interfax.

Lavrov a anunţat că Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a purtat o conversaţie telefonică cu omologul său francez, Emmanuel Macron, în care i-a cerut raportul serviciilor de informaţii din Franţa care include dovezi cu privire la implicarea regimului condus de Bashar al-Assad în atacul chimic din oraşul Duma.

”Acuzaţiile că există dovezi incontestabile cu privire la presupusul atac chimic din Duma sunt bazate pe informaţii dubioase. Declaraţiile conform cărora Damascul i-ar fi împiedicat pe inspectorii Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice nu au nicio legătură cu realitatea”, a declarat ministrul de Externe al Rusiei.

UPDATE 16.34  Pentagon: I-am transmis un mesaj foarte clar lui Bashar al-Assad

Pentagonul a anunţat, sâmbătă, că atacul efectuat de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie în Siria nu a vizat destituirea la putere a lui Bashar al-Assad, însă a precizat că regimul de la Damasc a primit un mesaj foarte clar.

Locotenent-generalul Kenneth McKenzie a anunţat că au fost lansate 105 rachete asupra ţintelor din Siria, precizând că atacul a vizat descurajarea regimului condus de Bashar al-Assad pentru folosirea armelor chimice. Acesta a susţinut că Statele Unite sunt de părere că armele chimice ale regimului sirian au fost stocate la centrul de cercetare Barzah, care a fost distrus în urma atacului.

”Unele arme chimice şi unele infrastructuri au rămas în Siria, însă atacurile au redus semnificativ capabilităţile chimice ale acestei ţări”, a declarat McKenzie, adăugând că Statele Unite sunt pregătite în cazul în care vor exista acţiuni simetrice ale Siriei sau ale aliaţilor săi.

McKenzie a afirmat că nu au fost înregistrate victime printre civili.
Dana W. White, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a susţinut că atacul nu a vizat răsturnarea de la putere a lui Bashar al-Assad şi că nu reprezintă o schimbare a politicii SUA în privinţa Siriei.

”Noi am acţionat. A fost o misiune de succes. Ce se întâmplă de acum încolo este decizia lui Assad”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, adăugând că sistemele de apărare antiaeriană din Siria au fost ineficiente.

UPDATE 15.31: Donald Trump, despre atacul împotriva Siriei: Misiune îndeplinită

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a mulţumit, pe Twitter, Franţei şi Marii Britanii pentru că s-au alăturat operaţiunii militare împotriva Siriei şi a adăugat că misiunea a fost îndeplinită cu succes.

Un atac perfect executat. Mulţumesc Franţei şi Marii Britanii pentru înţelepciunea şi pentru puterea Armatelor sale. Nu puteam să avem un rezultat mai bun. Misiune îndeplinită”, a scris Trump pe Twitter.

”Sunt foarte mândru de Armata noastră care va fi în curând (...) cea mai bună pe care ţara noastră a avut-o vreodată. Nu va fi nimic sau nimeni nici măcar pe aproape”, a adăugat preşedintele american.

UPDATE 15.03 Federica Mogherini: Uniunea Europeană sprijină toate eforturile menite să prevină utilizarea armelor chimice/ UE a fost informată de atacurile efectuate de SUA, Franţa şi Marea Britanie

Uniunea Europeană sprijină toate eforturile care au ca obiectiv prevenirea utilizării armelor chimice, a precizat, sâmbătă, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, relatează site-ul postului BBC News. 

UPDATE 14.30 Ministrul francez de Externe: Este posibilă o nouă operaţiune militară dacă Siria încalcă linia roşie

Efectuarea unei noi operaţiuni militare în Siria este posibilă dacă regimul de la Damasc încalcă din nou ”linia roşie”, a declarat ministrul de Externe al Franţei, Jean-Yves Le Drian, într-un interviu acordat pentru postul BFMTV.

Le Drian a afirmat că Franţa nu are niciun dubiu în privinţa faptului că atacul chimic din Duma a fost efectuat de forţele regimului condus de Bashar al-Assad şi a adăugat că o nouă utilizare a armelor chimice din partea Damascului va provoca o acţiune militară.

Ministrul francez de Externe a precizat că obiectivele operaţiunii militare au fost atinse, din moment ce o mare parte a arsenalului chimic al Damascului a fost distrus. Acesta a adăugat că este nevoie de continuarea dialogului cu Rusia.

Potrivit unui raport publicat sâmbătă de către serviciile de informaţii franceze, nu există niciun dubiu că atacul chimic din Duma a fost comis de către forţele regimului de la Damasc.

”În baza informaţiilor adunate de serviciile noastre, Franţa consideră, fără niciun dubiu, că atacul chimic îndreptat împotriva civililor din Duma a fost comis de către forţele armate siriene”, se arată în raport.

CE SE ŞTIE PÂNĂ ACUM DESPRE ATACUL DIN SIRIA

UPDATE 13.00 Consiliul Alianţei Nord-Atlantice se va reuni pentru a discuta despre situaţia din Siria

Consiliul Alianţei Nord-Atlantice se va reuni sâmbătă la sediul NATO din Bruxelles pentru a discuta despre atacul efectuat de SUA, Marea Britanie şi Franţa împotriva regimului de la Damasc şi despre cele mai recente evoluţii ale situaţiei din Siria, se arată într-un comunicat al NATO. Şedinţa Consiliului de Securitate va începe la ora 17.00, ora României.


La întrunire vor participa ambasadorii statelor membre NATO, dar şi Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei.

”Va fi o întâlnire a Consiliului Nord-Atlantic în această după-amiază. Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite vor informa aliaţii despre acţiunile luate în Siria”, a precizat un oficial NATO.

UPDATE 11.10 Vladimir Putin: Atacul coordonat de SUA împotriva Siriei reprezintă un act de agresiune

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis, sâmbătă, un comunicat în care a precizat că atacurile coordonate de SUA împotriva Siriei reprezintă acte de agresiune şi a adăugat că Rusia va cere reunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

Putin a afirmat că va Rusia va cere reunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre ”acţiunile agresive ale Statelor Unite şi ale aliaţilor săi”.

Rusia condamnă în cel mai serios mod atacul din Siria, unde personalul rus ajută guvernul legitim în lupta sa împotriva terorismului”, a precizat liderul de la Kremlin.

De asemenea, Putin a afirmat că escaladarea conflictului din Siria va produce efecte devastatoare asupra întregului sistem al relaţiilor internaţionale.

Preşedintele rus a atras atenţia că bombardamentele efectuate de SUA, Marea Britanie şi Franţa asupra unor obiective militare din Siria ”vor înrăutăţi catastrofa umanitară” din această ţară.

”Atacul va aduce suferinţă populaţiei paşnice, mai ales în contextul în care teroriştii au chinuit poporul sirian timp te şapte ani şi va genera un nou val de refugiaţi. În plus, atacul va avea un efect distrugător asupra întregului sistem al relaţiilor internaţionale”, a subliniat preşedintele Rusiei.

Putin a adăugat că încă nu au fost prezentate dovezi că regimul condus de Bashar al-Assad a efectuat atacul chimic de săptămâna trecută din oraşul Duma, care a servit drept ”pretext” pentru atacul aliaţilor.
”Experţii militari ruşi nu au identificat niciun semn al folosirii clorinei sau a altor substanţe chimice. Niciun rezident nu a confirmat că a avut loc un astfel de atac”, a mai spus Putin.

Statele Unite s-au folosit de un atac chimic înscenat pentru a ataca Siria

Preşedintele Rusia, Vladimir Putin, a declarat, sâmbătă, că Statele Unite s-au folosit de atacul chimic ”înscenat” din oraşul Duma pentru a avea un motiv de a ataca Siria, relatează site-ul agenţiei Tass.

”Încă o dată, la fel ca anul trecut când SUA au atacat baza aeriană Shayrat din Siria, o înscenare a unui atac chimic asupra civililor a fost folosită drept pretext. De această dată a avut loc în Duma, o suburbie a Damascului”, a declarat Putin.

La 8 aprilie, o serie de organizaţii umanitare şi mai mulţi medici au susţinut că minimum 70 de persoane din oraşul sirian Duma au murit prin asfixiere şi alte câteva sute prezintă simptome specifice pentru expunerea la substanţe neurotoxice sau clor. Drept reacţie, SUA, Marea Britanie şi Franţa au lansat atacuri asupra unor obiective militare din Siria cu scopul de a distruge arsenalul chimic al regimului condus de Bashar al-Assad.

UPDATE 11.00 Conferinţă de presă la Londra

Theresa May: Londra are ca obiectiv distrugerea arsenalului chimic al regimului Bashar al-Assad

Prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, a declarat, sâmbătă, după atacul împotriva Siriei efectuat de SUA, Marea Britanie şi Franţa, că Guvernul de la Londra are ca obiectiv distrugerea arsenalului chimic al regimului condus de Bashar al-Assad, informează BBC News.

Premierul britanic a afirmat că bombardamentele împotriva unor obiective militare din Siria au fost un succes, adăugând că atacul a fost ”legal şi corect”.

”Nu a fost vorba de schimbarea regimului. A fost un atac limitat şi eficient. Bombardamentele au degradat de capacitatea Siriei de a cerceta, dezvolta sau folosi arme chimice. Aceste atacuri efectuate de SUA, Marea Britanie şi Franţa au fost semnificativ mai mari decât cele efectuate de SUA în urmă cu un an”, a declarat May.
”Ştim că regimul sirian are o întreagă istorie în ceea ce priveşte folosirea armelor chimice împotriva propriului popor. Niciun alt grup nu putea comite atacul. Stat Islamic nuci măcar nu mai este prezent în Duma. Am transmis un mesaj clar tuturor celor care cred că au imunitate după ce folosesc arme chimice”, a declarat premierul Marii Britanii.

Theresa May a subliniat că ţara sa nu va tolera niciodată folosirea armelor chimice.

În plus, May a afirmat că Guvernul de la Londra a încercat în zilele precedente să aibă contacte cu Siria pe canale diplomatice, însă nu a reuşit.

UPDATE 10.00 Canada şi Australia susţin atacurile lansate de SUA, M. Britanie şi Franţa împotriva Siriei

Canada şi Australia au anunţat sâmbătă, că susţin atacurile lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa asupra unor obiective din Siria ca urmare a atacului chimic din oraşul Duma atribuit regimului condus de Bashar al-Assad, relatează The Guardian.

”Canada susţine decizia Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei de a acţiona împotriva abilităţii regimului Bashar al-Assad de a lansa atacuri chimice împotrivă propriului popor. Vom continua să lucrăm cu partenerii noştri internaţionali pentru a investiga atacul chimic din Siria. Cei responsabili trebuie aduşi în faţa justiţiei”, a declarat Justin Trudeau, prim-ministrul Canadei.

Marise Payne, ministrul australian al Apărării, a transmis că şi tara sa susţine acţiunea militară a aliaţilor împotriva regimului de la Damsc.

”Australia susţine aceste atacuri, care demonstrează că a fost dat un răspuns proporţional. A fost transmis un mesaj clar către Bashar al-Assad şi către susţinătorii săi, Rusia şi Iran, că utilizarea armelor chimice nu va fi tolerată”, a precizat ministrul australian al Apărării.

UPDATE 9.30 Rusia: Au fost lansate peste o sută de rachete asupra unor ţinte civile şi militare din Siria

Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au lansat peste o sută de rachete asupra unor ţine civile şi militare din Siria, se arată într-un comunicat emis, sâmbătă, de către Ministerul Apărării din Rusia.

Potrivit comunicatului Ministerului Apărării din Rusia, mai multe rachete au fost doborâte de sistemele siriene de apărare antiaeriană construite în Uniunea Sovietică în urmă cu 30 de ani.

”Nicio bază rusă din Siria nu a fost ţinta atacurilor”, a precizat Ministerul Apărării din Rusia.

”Sistemele antiaeriene siriene S-125, S-200, Buk şi Kvadrat au fost implicate în operaţiunile de interceptare a rachetelor. Aceste sisteme au fost fabricate în Uniunea Sovietică în urmă cu peste 30 de ani. Peste o sută de rachete de croazieră şi sol-aer au fost lansate către ţinte civile şi militare din Siria de către nave americane, britanice şi franceze”, a transmis Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 9.00 Ministrul francez de Externe: Acţiunea militară împotriva Siriei a fost legitimă

Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe, a declarat, sâmbătă, că acţiunea militară desfăşurată de SUA, Marea Britanie şi Franţa împotriva Siriei a fost legitimă, ţinând cont de utilizarea armelor chimice de regimul condus de Bashar al-Assad, relatează site-ul postului CNN.

În cadrul unui discurs susţinut la Palatul Elysee alături de Florence Parly, ministrul francez al Apărării, le Drian a afirmat că folosirea armelor chimice este inacceptabilă, prin urmare acţiunea aliaţilor împotriva Siriei a fost legitimă.

”Linia roşie trasă de preşedintele Macron a fost încălcată. Acţiunea militară a fost legitimă şi a vizat capabilităţile chimice ale regimului sirian. Regimul lui Assad a decis în mod deliberat să încalce normele internaţionale prin folosirea armelor chimice. Bashar al-Assad nu a ezitat să încalce dreptul internaţional”, a declarat ministrul francez de Externe.

Le Drian a precizat că Franţa are obiective: distrugerea armelor chimice ale regimului sirian, un armistiţiu pe întreg teritoriul Siriei şi implementarea unui plan pentru ieşirea din criză.

Florence Parly, ministrul francez al Apărării, a afirmat că Franţa s-a asigurat că Rusia a fost informată înaintea bombardamentelor.

”Ne-am asigurat că ruşii au fost avertizaţi. Franţa nu caută confruntări şi refuzăm posibilitatea escaladării unui conflict militar”, a declart Parly.

UPDATE 8.30 Iranul avertizează că vor exista consecinţe regionale după bombardamentele asupra Siriei

Iranul a avertizat sâmbătă că atacurile lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa împotriva Siriei vor genera ”consecinţe regionale”, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

”Statele Unite şi aliaţii săi nu au avut nicio dovadă şi au atacat fără să aştepte o poziţie a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice”, a tranmsis Ministerul de Externe de la Teheran.

De asemenea, Iranul a avertizat că SUA şi aliaţii ei ”vor fi responsabili pentru consecinţele regionale ale acestei acţiuni”.
Ministerul iranian de Externe a adăugat că puterile Occidentale s-au folosit de ”presupusul” atac chimic de săptămâna trecută din oraşul Duma pentru a submina poziţia lui Bashar al-Assad în războiul sirian.

Iranul este unul dintre suţinătorii regimului condus de Bashar al-Assad.

UPDATE 8.10 Un oficial pro-Assad susţine că bazele militare atacate fuseseră evacuate în urma avertizărilor ruse

Obiectivele militare din Siria atacate de SUA, Franţa şi Marea Britanie fuseseră evacuate în urmă cu câteva zile ca urmare a informaţiilor primite din partea Rusiei, a declarat un oficial din cadrul alianţei de organizaţii militante regionale care sprijină regimul de la Damasc.

"Am absorbit atacul", a declarat oficialul pentru agenţia de ştiri Reuters.

"Am primit o avertizare timpurie privind atacul de la ruşi ... şi toate bazele militare fuseseră evacuate cu câteva zile în urmă", a adăugat oficialul, care a precizat că autorităţile efectuează o "evaluare a daunelor materiale".

Regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, care de şapte ani este angrenat într-un conflict militar cu forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, este sprijinit de Rusia, Iran şi o serie de grupări militante şiite susţinute de Teheran, printre care se numără şi organizaţia libaneză Hezbollah.

UPDATE 8.00 Cel puţin trei civili au fost răniţi în urma atacurilor lansate împotriva Siriei, anunţă Damascul

Cel puţin trei civili au fost răniţi în urma bombardamentelor lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa asupra Siriei, a anunţat, sâmbătă, televiziunea de stat din Siria, citată de site-ul postului CNN.

Televiziunea publică siriană susţine că sistemele antibalistice au doborât cel puţin zece rachete occidentale.

”Mai multe rachete au fost interceptate, însă au fost răniţi cel puţin trei civili”, a relatat presa regimului de la Damasc.

UPDATE 7.20 Theresa May afirmă că nu exista altă alternativă decât acţiunea militară împotriva Siriei

Premierul britanic Theresa May a declarat că atacurile împotriva Siriei nu reprezintă o încercare de schimbare a regimului de la Damasc, adăugând că Londra şi aliaţii occidentali au încercat pe toate căile diplomatice să stopeze folosirea armelor chimice.

"Nu este vorba de o intervenţie într-un război civil. Nu este vorba despre o schimbare de regim", afirmă Theresa May într-un comunicat emis sâmbătă dimineaţă, informează agenţia Reuters.

Atacurile au fost o reacţie la dovezile semnificative care indică faptul că forţele regimului preşedintelui Bashar al-Assad sunt responsabile de atacul cu arme chimice de la periferia Damascului, a continuat premierul britanic.

UPDATE 6.52 Secretarul general al NATO afirmă că susţine acţiunile SUA, Marii Britanii, Franţei în Siria

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, afirmă că sprijină acţiunile militare efectuate de Statele Unite, Mare Britanie şi Franţa împotriva unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale regimului din Siria, se arată într-un comunicat postat pe site-ul organizaţiei de securitate.

"NATO a condamnat în mod constant utilizarea continuă a armelor chimice de către Siria drept o încălcare clară a normelor şi acordurilor internaţionale. Folosirea de arme chimice este inacceptabilă, şi cei responsabili trebuie traşi la răspundere", a declarat Stoltenberg.

Oficialul NATO a mai adăugat că atacurile forţelor americane, britanice şi franceze vor "reduce capacitatea regimului de a mai ataca poporul sirian cu arme chimice".

UPDATE 6.00 Ambasador rus: Atacurile din Siria vor avea consecinţe/ SUA şi aliaţii poartă responsabilitatea

Atacurile din Siria vor avea consecinţe, avertizează Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei la Washington, precizând că Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa poartă întreaga responsabilitate pentru aceste acţiuni.

"Cele mai sumbre temeri s-au adeverit. Avertismentele noastre au fost ignorate. Este aplicat un scenariu planificat. Suntem din nou ameninţaţi. Am avertizat că acţiunile de acest gen nu vor rămâne fără consecinţe. Întreaga responsabilitate pentru aceste acţiuni aparţine Washingtonului, Londrei şi Parisului. Insultarea preşedintelui Rusiei este inacceptabilă şi inadmisibilă", afirmă ambasadorul rus.

"Statele Unite, care deţin cel mai mare arsenal chimic, nu au dreptul moral de a blama alte ţări", a subliniat diplomatul rus.

MAE rus: Atacurile împotriva Siriei au avut loc chiar când ţara avea o şansă la un viitor paşnic

Statele Unite şi aliaţii au efectuat un atac militar împotriva Siriei precis în momentul în care ţara a primit o şansă la un viitor paşnic, a declarat Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, informează site-ul agenţiei Tass.

"Cei responsabili se pretind liderii morali ai lumii şi îşi declară exclusivitatea şi unicitatea", a afirmat Zakharova.

"De fapt, este nevoie de un fel particular de unicitate să ataci capitala Siriei într-un moment în care ţara a primit în sfârşit o şansă de pace", a conchis reprezentanta Moscovei.

UPDATE 5.51 Pentagon: Bombardamentele din Siria s-au încheiat, nu sunt planificate noi atacuri

Bombardamentele efectuate de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa asupra Siriei s-au încheiat, afirmă secretarul american al Apărării, James Mattis, precizând că nu sunt planificate noi atacuri.

Bombardamentele s-au încheiat şi nu sunt planificate noi atacuri, a declarat şeful Pentagonului, fără însă a exclude posibilitatea unor noi operaţiuni punctuale dacă situaţia va impune acest lucru.

"Regimul Bashar al-Assad nu înţelesese mesajul anul trecut, astfel că, de data aceasta, Statele Unite şi aliaţii au lovit mai puternic", a subliniat Mattis.

Guvernul Marii Britanii a catalogat operaţiunea drept "un succes", iar preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a argumentat că bombardamentele au fost necesare pentru că se depăşise o "linie roşie" prin folosirea armelor chimice.

UPDATE 5.30 Pentagon: Au fost atacate trei ţinte din Siria / SUA şi aliaţii nu au înregistrat pierderi

Bombardamentele lansate de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au vizat trei obiective militare din Siria, iar aliaţii occidentali nu au înregistrat pierderi, anunţă Departamentul american al Apărării.

Oficiali de la Pentagon au declarat că a fost bombardat un complex militar de cercetare din Damasc, unde erau produse arme chimice şi biologice, un depozit de armament şi un comandament militar din Homs.

Prima etapă a operaţiunilor militare s-a încheiat, iar aliaţii occidentali nu au înregistrat pierderi, a declarat James Mattis, secretarul american al Apărării. "A fost un bombardament de amploare, credem că am transmis un mesaj puternic", a afirmat Mattis.

"Statele Unite şi aliaţii au bombardat infrastructura chimică militară a Siriei mai puternic decât în 2017", a subliniat şeful Pentagonului

Televiziunea publică siriană susţine că sistemele antibalistice au doborât cel puţin zece rachete occidentale.

PRIMELE IMAGINI

 

 

 

 

 

 

 

UPDATE 5.20 Sistemele antiaeriene siriene ripostează la bombardamentele efectuate de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie la periferia Damascului, anunţă Televiziunea publică siriană.

Bombardamentele au vizat un presupus laborator de arme chimice situat în zona Barzeh, la periferia oraşului Damasc, au declarat surse citate de agenţia Reuters.

Bombardamentele sunt efectuate cu rachete de tip Tomahawk, dar şi cu avioane militare.

Explozii au fost semnalate în mai multe zone situate la periferia capitalei Siriei.

4.40

Donald Trump a anunţat că a ordonat armatei SUA lansarea unui bombardament în Siria. VIDEO

"Am ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor bombardamente punctuale asupra unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale dictatorului Bashar al-Assad", a declarat Donald Trump.

 

Surse din cadrul Pentagonului au declarat pentru CNN că la bombardamente participă nave şi avioane militare americane.

"Reacţia combinată a Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei la aceste atrocităţi va integra toate componentele apărării naţionale: militare, economice şi dplomatice", a subliniat Trump.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat că "a autorizat lansarea unor atacuri coordonate punctuale pentru a distruge capacităţile chimice ale regimului sirian şi a împiedica folosirea acestora".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici