SUA şi China decid noua ordine mondială, iar România trebuie să îşi aleagă tabăra

  • SUA şi China luptă pentru a decide o nouă ordine mondială
  • România trebuie să aleagă o tabără, individual sau ca parte a UE
  • Ascensiunea economică a Chinei a dus la formarea de noi alianţe şi organizaţii
4118 afișări
Imaginea articolului  SUA şi China decid noua ordine mondială, iar România trebuie să îşi aleagă tabăra

SUA şi China decid noua ordine mondială, iar România trebuie să îşi aleagă tabăra

 

De aproape patru ani, relaţiile dintre Statele Unite şi China merg din rău în mai rău. Trump a declanşat un adevărat război economic cu ţara asiatică, şi-a trimis secretarul de Stat în Europa să blocheze compania Huawei şi a acuzat Beijingul de declanşarea pandemiei de coronavirus.

Poate te întrebi care e miza acestei rivalităţi. Răspunsul specialiştilor este că cele două ţări se luptă pentru supremaţia mondială.

Ascensiunea Chinei ca mare putere economică înseamnă formarea unor noi alianţe şi a unor noi organizaţii.

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale, spune că Uniunea Europeană şi Rusia sunt actori de categorie mjlocie în această luptă a titanilor. Deşi pare paradoxal, Rusia va merge probabil pe pista americană.

România, la fel ca celelalte ţări europene, va trebui să facă o alegere dificilă. Între parteneriatul strategic cu Washington şi sentimentul anti-american care domină la nivel de UE.  

 

DAN DUNGACIU, directorul ISPRI:

”În noua  ordine mondială trebuie create noi structuri şi noi tabere. Ceea ce afirmă preşedintele Americii este că fiecare va trebui să aleagă într-un fel sau altul.”

E interesant de văzut care va fi alegerea Uniunii Europene. Va fi o alegere a Uniunii Europene sau va fi o alegere a diverşilor membri din Uniunea Europeană?” 

Iată ce mai spune Dungaciu: 

”Uniunea Europeană, dacă nu alege tabăra, riscă să fie peste câţiva ani un lac din care îşi vor pescui partenerii strategici China şi America. Întrebarea delicată pentru România este că nu mai poate evita întrebarea fatală care a fost evitată de fiecare dată, pe cine iubeşti mai mult, pe mama sau pe tata, adică America sau Uniunea Europeană. România această alegere trebuie să o facă”.

ilustratie trump si china

cbc.ca

https://www.youtube.com/watch?v=yISQ963OT8g .. TC 00.01 – 00.30

https://www.youtube.com/watch?v=M_CWrFB7ufQ

whitehouse.gov .. TRUMP SI IOHANNIS LA CASA ALBA

https://www.youtube.com/watch?v=M_CWrFB7ufQ

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici