SUA şi Iran discută, iar, programul nuclear. Israelul se opune vehement

  • SUA şi Iran reiau, astăzi, cea de-a 7-a rundă de discuţii privind programul nuclear al Iranului
  • Donald Trump a abandonat acordul în 2018 şi a reintrodus sancţiuni asupra Iranului, care fuseseră ridicate
  • Israelul se opune vehement acestui program nuclear şi spune că este o adevărată ameninţare în regiune
594 afișări
Imaginea articolului SUA şi Iran discută, iar, programul nuclear. Israelul se opune vehement

SUA şi Iran discută, iar, programul nuclear. Israelul se opune vehement

Statele Unite şi Iranul ar trebui să reia, astăzi, la Viena, discuţiile privind programul nuclear al Iranului. Va fi cea de-a şaptea rundă de întâlniri între Statele Unite, Iran, puterile europene şi China, dar prima în aproape şase luni.

Acordul din 2015 a scutit Iranul de anumite sancţiuni economice, în detrimentul limitării programului său nuclear. Preşedintele Trump a abandonat acordul în 2018, reintroducând sancţiunile pe care SUA le ridicase. Iranul a răspuns cu o intensificare publică, pas cu pas, a utilajelor folosite pentru îmbogăţirea uraniului - combustibilul nuclear necesar pentru o bombă.

Atât iranienii, cât şi americanii, împreună cu celelalte puteri mondiale implicate în acord spun că doresc restabilirea acestuia. Cu toate acestea, există blocaje încă de la primii paşi. Timp de câteva zile oficialii Israelului au încercat să convingă de faptul că acest program nuclear reprezintă o adevărată ameninţare în regiune. Însă această poziţie adoptată de israelieni nu este surprinzătoare, mai ales că ei sunt cel mai mare rival al Iranului din regiune. Chiar şi anul acesta au avut loc o serie de divergenţe între cele două state. 

Iar acum, de când discuţiile au intrat în impas, Iranul a ales un nou preşedinte dur, care a sporit cerinţele ţării sale pentru orice nou acord. Totodată, s-a suspectat că o serie de atacuri asupra programului nuclear Iranian ar fi fost orchestrate de israelieni. Şi nu numai aceste atacuri, ci şi asasinarea unui important om de ştiinţă iranian în urmă cu un an. Istoricul celor doi giganţi regional creşte riscul unui conflict la masa negocierilor.

Miza este uriaşă, cu potenţiale repercusiuni asupra pieţelor globale de energie, precum şi asupra stabilităţii Orientului Mijlociu. Este prima dată când cele două părţi se întâlnesc, cu intermediari europeni şi ruşi, de când Iranul şi-a ales noul preşedinte, Ebrahim Raisi. 

Oficialii iranieni doresc ca sancţiunile americane care au fost impuse după ce preşedintele de atunci, Donald Trump, a părăsit acordul în 2018, să fie ridicate complet. De asemenea, ei cer o garanţie din partea SUA că nu va renunţa din nou la acord, chiar şi după ce Biden va părăsi funcţia. 

Oficialii americani spun că nu pot face promisiuni care să lege viitoarele administraţii sau să elimine sancţiunile, în timp ce Iranul continuă să îmbogăţească şi să împiedice inspectorii internaţionali să aibă acces deplin la toate instalaţiile. 

Directorul general al Washington Institute a declarat că: „Iranul va veni cu propria sa abordare, cerând mai multe concesii, fiind în acelaşi timp dispus să cedeze la mai puţine cerinţe, iar apoi ar putea dura ceva timp pentru a-i descuraja de această abordare. S-ar putea pur şi simplu să vedeţi că discuţiile se reiau, dar nu se îndreaptă niciodată cu adevărat spre o concluzie.”

Totodată, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Saeed Khatibzadeh, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă de astăzi că Iranul nu va purta un dialog bilateral cu delegaţia americană în timpul negocierilor nucleare de la Viena.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici