SUA şi Rusia caută aliaţi în Orientul Mijlociu. Putin va călători în Iran unde se va întâlni şi cu preşedintele Turciei

  • Preşedintele rus Vladimir Putin va vizita Iranul săptămâna viitoare, a anunţat marţi Kremlinul, la o zi după ce SUA au avertizat că Teheranul ar putea furniza Moscovei drone pentru acţiunea sa în Ucraina.
  • În timpul unei călătorii la Teheran, marţea viitoare, Putin va participa la o reuniune trilaterală cu liderii Iranului şi Turciei, aşa-numitul format de reuniuni Astana pentru discuţii legate de Siria, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
2897 afișări
Imaginea articolului SUA şi Rusia caută aliaţi în Orientul Mijlociu. Putin va călători în Iran unde se va întâlni şi cu preşedintele Turciei

Vizita lui Putin în Iran va urma călătoriei preşedintelui american Joe Biden în Israel şi Arabia Saudită din această săptămână, unde programul nuclear iranian şi activităţile maligne din regiune vor fi un subiect cheie de discuţie, scrie AP.

Peskov a declarat reporterilor că, cu ocazia vizitei la Teheran, Putin va avea, de asemenea, o întâlnire separată cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

În martie, Erdogan a ajutat la medierea discuţiilor dintre reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei la Istanbul, în Turcia. Peskov a declarat că nu s-a discutat despre o nouă rundă de astfel de negocieri.

Casa Albă a declarat luni că este de părere că Rusia apelează la Iran pentru a-i furniza "sute" de drone, inclusiv cele capabile să transporte arme, pentru a le folosi în Ucraina.

Consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat că nu este clar dacă Iranul a furnizat deja vreuna dintre aceste drone Rusiei, dar a precizat că SUA au "informaţii" care indică faptul că Iranul se pregăteşte să antreneze forţele ruseşti pentru a le folosi chiar în această lună.

"Informaţiile noastre indică faptul că guvernul iranian se pregăteşte să furnizeze Rusiei până la câteva sute de UAV-uri, într-un calendar accelerat", a declarat Sullivan luni reporterilor, referindu-se la drone prin acronimul pentru vehicule aeriene fără pilot.

Purtătorul de cuvânt al ministrului iranian de externe, Nasser Kanaani, nu a negat afirmaţia SUA în comentariile de marţi.

"Cooperarea Iranului cu Rusia în ceea ce priveşte unele tehnologii sofisticate datează de dinainte de războiul dintre Rusia şi Ucraina", a declarat el. "Nu a existat nicio evoluţie specială în această privinţă în ultima vreme".

Iranul lucrează de mult timp la dezvoltarea dronelor, inclusiv a unor drone de tip "kamikaze" precum Switchblade, pe care SUA le-a livrat Ucrainei.

Decizia SUA de a dezvălui public faptul că principalul rival regional al celor două ţări ajuta la reînarmarea Rusiei vine în contextul în care atât Israelul, cât şi Arabia Saudită au rezistat să se alăture eforturilor globale de a pedepsi Rusia pentru acţiunea sa în Ucraina din cauza intereselor lor interne.

La Teheran, Mohammadrez Pourebrahimi, şeful comisiei economice a Parlamentului iranian, a declarat pentru agenţia de ştiri de stat IRNA că deplasarea lui Putin va încerca să îmbunătăţească relaţiile economice dintre cele două naţiuni afectate de sancţiuni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici