SUA şi Rusia vor semna un nou tratat START, la 8 aprilie, la Praga

Rusia şi Statele Unite au ajuns la un acord privind noul tratat de dezarmare START, care prevede limitarea la 1.550 a numărului de ogive nucleare şi care va fi semnat la 8 aprilie, la Praga, de preşedinţii Barack Obama şi Dmitri Medvedev, a anunţat vineri Casa Albă.

45 afișări
Imaginea articolului SUA şi Rusia vor semna un nou tratat START, la 8 aprilie, la Praga

SUA şi Rusia vor semna un nou tratat START, la 8 aprilie, la Praga (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cadrul unei conversaţii telefonice, vineri dimineaţa, cei doi lideri, american şi rus, "au convenit să se întâlnească la Praga, în Cehia, joi, 8 aprilie, pentru a semna tratatul între Statele Unite şi Rusia privind măsurile de reducere şi limitare a numărului armelor strategice ofensive, «noul tratat START»", a precizat preşedinţia americană într-un comunicat.

"Acest acord istoric reprezintă un progres pentru securitatea celor două ţări şi reafirmă supremaţia americană şi rusă în domeniul securităţii nucleare şi a neproliferării la nivel mondial", potrivit aceleiaşi surse.

Acest nou tratat "va limita forţele nucleare americane şi ruse în mod considerabil, sub pragul stabilit prin tratatul START semnat în 1991 şi prin tratatul de la Moscova semnat în 2002", a anunţat Casa Albă.

Conform acestui nou tratat, arsenalele nucleare ale celor două ţări vor fi limitate la 1.550 de ogive "cu 30 la sută mai puţin decât limita maximă prevăzută în tratatul de la Moscova", a precizat preşedinţia americană.

Preşedintele american, Barack Obama, şi omologul său rus, Dmitri Medvedev, intenţionau să încheie un nou acord START înainte de sfârşitul lui 2009, dar negocierile s-au prelungit. Semnat în 1991, START a condus la o reducere importantă a arsenalelor nucleare şi a a impus controale între cele două state, foşti inamici în timpul Războiului Rece.

Kremlinul confirmă semnarea noului tratat START

Purtătoarea de cuvânt a Kremlinului, Natalia Timakova, a confirmat vineri semnarea noului tratat de dezarmare nucleară START, la 8 aprilie, la Praga, după anunţul Washingtonului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici