SUA şi UE semnează acorduri de extrădare şi asistenţă juridică mutuală

Statele Unite şi Uniunea Europeană au semnat miercuri, la Washington, acorduri de extrădare şi asistenţă juridică mutuală pe cinci ani, care interzic administraţiei americane să solicite pedeapsa cu moartea împotriva unei persoane extrădate.

56 afișări
Imaginea articolului SUA şi UE semnează acorduri de extrădare şi asistenţă juridică mutuală

Secretarul american al Justiţiei, Eric Holder şi Beatrice Ask, ministru al Justiţiei în Suedia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Acesta este un acord istoric", a declarat Beatrice Ask, ministru al Justiţiei în Suedia, ţară ce deţine până în luna decembrie preşedinţia semestrială a Uniunii Europene. Semnând acordurile cu secretarul american al Justiţiei, Eric Holder, ea a amintit că negocierile au început chiar după atentatele de la 11 septembrie, în urmă cu peste opt ani.

"Consolidarea protecţiei drepturilor individuale" a reprezentat dezbaterea cea mai lungă şi tema asupra căreia europenii au refuzat să cedeze, a precizat Ask.

Declaraţia comună publicată miercuri aminteşte că un teren favorabil încheierii unui acord privind "principii comune" în materie de protecţie a datelor personale şi a vieţii private nu a apărut decât după doi ani de discuţii.

În afară de garanţia referitoare la pedeapsa capitală, acordul prevede "dezvoltarea şi intensificarea cooperării împotriva traficului de fiinţe umane, pornografiei infantile, traficului de stupefiante, criminalităţii financiare, criminalităţii cibernetice şi corupţiei".

Statele Unite şi Uniunea Europeană au decis de asemenea dezvoltarea schimburilor privind lupta antiteroristă, prin intermediul schimbului de liste cu pasagerii curselor aeriene. Un pasaj din acord aminteşte sprijinul adus de Uniunea Europeană pentru închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo, promisă de preşedintele american Barack Obama.

Acordul conţine şi utilizarea de videoconferinţe pentru obţinerea unei mărturii de o parte şi de alta a Atlanticului şi pentru a obţine mai rapid informaţii privind coordonatele bancare şi conturile unui suspect.

"Am un vis: călătoriile transatlantice fără viză pentru toţi cetăţenii europeni", a declarat, după semnarea acordului, Jacques Barrot, vicepreşedintele Comisiei Europene.

El făcea referire la faptul că, în prezent, cetăţenii din doar 21 de ţări membre ale Uniunii Europene, din totalul de 27, pot efectua un sejur în Statele Unite fără a să aibă nevoie de viză. Acordul semnat miercuri prevede ca această problemă să fie "rezolvată cât mai repede posibil".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici