SUA sunt pregătite să ofere garanţii scrise că scutul antirachetă european nu vizează Rusia

Statele Unite sunt pregătite să furnizeze garanţii scrise că scutul antirachetă european nu vizează Rusia, a declarat Ellen Tauscher, emisar special american pentru stabilitate strategică şi apărare antirachetă, într-un interviu pentru publicaţia rusă Rosiskaia Gazeta.

228 afișări
Imaginea articolului SUA sunt pregătite să ofere garanţii scrise că scutul antirachetă european nu vizează Rusia

SUA sunt pregătite să ofere garanţii scrise că scutul antirachetă european nu vizează Rusia

"Statele Unite sunt pregătite să furnizeze asemenea garanţii scrise (...). În plus, Washingtonul va contribui la oferirea de către NATO a unor garanţii similare în cadrul cooperării politice cu Rusia privind scutul antirachetă", potrivit interviului publicat miercuri, relatează RIA Novosti.

Washingtonul nu va accepta însă nici o restricţie în domeniul apărării antirachetă, a subliniat Tauscher. Ea a invitat Moscova să coopereze cu Statele Unite şi cu Alianţa Nord-Atlantică pentru a se convinge că scutul antirachetă nu vizează să aducă atingere potenţialului rus de disuasiune nucleară.

Administraţia Barack Obama a generat îngrijorare în Europa Centrală şi de Est în 2009, când a schimbat planul administraţiei George W. Bush privind scutul antirachetă, într-un efort de a "reseta" relaţiile cu Rusia. Conform planului lui Obama, interceptori antirachetă ar urma să fie instalaţi în România în 2015 şi în Polonia în 2018.

Oficiali americani au anunţat în mai multe rânduri că sistemul american de apărare antirachetă din Europa nu este îndreptat împotriva Rusiei, însă Moscova vrea ca Washingtonul şi NATO să semneze un acord constrângător juridic potrivit căruia scutul nu va fi îndreptat împotriva ruşilor.

De asemenea, Kremlinul a încercat să obţină clarificări cu privire la rolul pe care Washingtonul crede că îl va avea în sistemul de apărare antirachetă din Europa. NATO şi Washingtonul insistă că sistemul nu va fi utilizat împotriva Rusiei şi au refuzat, până în prezent, să ofere garanţiile scrise cerute de Moscova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici