SUA elimină Sudanul de pe lista sponsorilor terorismului în schimbul a 335 milioane de dolari

  • Washingtonul a eliminat Sudanul de pe lista neagră a terorismului după ce ţara a fost de acord să plătească 335 milioane dolari despăgubiri pentru presupusul rol în bombardarea a două ambasade americane în Africa de Est de către Al-Qaida în 1998.
  • Donald Trump a postat pe Twitter un mesaj ce a anunţă înţelegerea. "Vesti bune! Noul guvern al Sudanului, care înregistrează mari progrese, a fost de acord să plătească 335 MILIOANE de dolari victimelor teroriste şi familiilor SUA. Odată depus, voi ridica Sudanul de pe lista sponsorilor terorismului.” el a scris.
1144 afișări
Imaginea articolului SUA elimină Sudanul de pe lista sponsorilor terorismului  în schimbul a 335 milioane de dolari

SUA elimină Sudanul de pe lista sponsorilor terorismului în schimbul a 335 milioane de dolari

Guvernul de tranziţie al Sudanului, care a preluat puterea după căderea regimului dictatorului Omar al-Bashir anul trecut, a fost supus, în ultimele luni, unei presiuni din ce în ce mai mari din partea oficialilor americani pentru a plăti compensaţia, relatează The Guardian.

Mike Pompeo, secretarul de stat, a discutat despre ridicarea sancţiunilor cu premierul sudanez, Abdalla Hamdok, în timpul unei vizite la Khartoum în august.

Hamdok a scris pe Twitter: „Vă mulţumesc foarte mult, domnule preşedinte Trump! Aşteptăm cu nerăbdare notificarea oficială către Congres care anulează desemnarea Sudanului ca sponsor al terorismului, care a costat Sudanul prea mult ”.

„Acest Tweet şi această notificare sunt cel mai puternic sprijin pentru tranziţia Sudanului către democraţie"

SUA s-a mutat pentru a restabili treptat relaţiile cu Sudanul în ultimii ani, dar a insistat asupra faptului că cererile legale restante sunt soluţionate înainte ca ţara să fie scoasă din lista sa de sponsori de stat ai terorismului. Coreea de Nord, Iranul şi Siria rămân pe listă.

Calificarea ca sponsor al terorismului a blocat accesul Sudanului la scutirea de datorii şi la finanţarea externă capitală pentru dezvoltarea ţării.

Oficialii sudanezi au declarat de multă vreme că listarea ca sponsor al terorismului, care datează din 1993, când Bashir a fost acuzat că susţine grupuri extremiste, ar trebui retrasă, deoarece ţara este acum condusă de o nouă administraţie angajată să reformeze ţara, relatează Al Jazeela.

Plata compensaţiei poate provoca furie în rândul populaţiei. Liderii opoziţiei şi oamenii obişnuiţi din ţară şi-au exprimat anterior consternarea faţă de perspectiva unei plăţi de milioane de dolari către SUA. Unii s-au plâns că ar fi nedrept să fie folosite fonduri publice pentru a plăti faptele unui dictator căzut.

Peste 224 de persoane au murit şi 4.000 au fost rănite în dubla bombardare a ambasadelor din Tanzania şi Kenya în 1998 de către al-Qaida. Instanţele din SUA au găsit Sudanul vinovat că a oferit sprijin esenţial pentru al-Qaida atunci când Bin Laden a avut sediul în ţară între 1991 şi 1996.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici