SUA vor "o nouă eră" în Zimbabwe. Americanii îi cer lui Mugabe să demisioneze

Statele Unite doresc instaurarea unei "noi ere" în Zimbabwe, a transmis joi Departamentul de Stat al SUA, cerându-i implicit preşedintelui Robert Mugabe să demisioneze pentru a facilita soluţionarea crizei politice, relatează site-ul agenţiei Reuters.

1012 afișări
Imaginea articolului SUA vor "o nouă eră" în Zimbabwe. Americanii îi cer lui Mugabe să demisioneze

SUA vor "o nouă eră" în Zimbabwe. Americanii îi cer lui Mugabe să demisioneze

Într-un interviu pentru Reuters, vice-secretarul de stat al SUA pentru afaceri africane, Donald Yamamoto, a respins ideea ca Mugabe, care conduce statul Zimbabwe de 37 de ani, să păstreze un rol tranzitoriu sau ceremonial.

"Este tranziţia către o nouă eră pentru Zimbabwe, asta este ceea ce sperăm. În acest moment, situaţia din Zimbabwe este foarte volatilă. Poziţia noastră a fost întotdeauna că, dacă factorii politici se angajează în reforme constituţionale, economice şi politice şi fac demersuri pentru protejarea spaţiului politic şi a drepturilor omului, putem începe dialogul privind ridicarea sancţiunilor", a spus Yamamoto.

Statele Unite nu au acordat ajutoare umanitare guvernului din Zimbabwe timp de mulţi ani, dar oferă asistenţă pentru dezvoltarea organizaţiilor neguvernamentale, în special în domeniul asistenţei medicale.

"Dacă vom ajuta guvernul sau nu, asta depinde de ce se va întâmpla în Zimbabwe", a mai transmis Yamamoto.

Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, urmează să se întâlnească vineri la Washington cu 37 de miniştri de Externe ai statelor din Africa, iar situaţia din Zimbabwe se află pe agenda discuţiilor.

Armata din Zimbabwe a preluat puterea în această săptămână, într-un efort aparent de a-l împiedica pe Robert Mugabe, în vârstă de 93 de ani, să predea şefia statului soţiei sale. Mugabe nu a demisionat şi nici nu a fost înlăturat în mod oficial, fiind fotografiat în timp ce discuta cu liderul armatei, Constantino Chiwenga.

Recent, preşedintele sud-african Jacob Zuma a precizat că Robert Mugabe este "bine, în arest la domiciliu". Forţele militare din Zimbabwe susţin că au preluat puterea cu scopul de a opri "criminalii" din jurul preşedintelui, care cauzează probleme sociale şi economice, şi au dat asigurări că Mugabe este "în siguranţă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici