SUA vrea concentrarea militarilor în zonele intens populate din Afganistan

Armata americană ar vrea să îşi retragă trupele din anumite zone îndepărtate din Afganistan, pentru a le remobiliza în centrele de populaţie, unde insurgenţii reprezintă o ameninţare mai mare, a declarat, miercuri, un oficial militar american de rang înalt.

48 afișări
Imaginea articolului SUA vrea concentrarea militarilor în zonele intens populate din Afganistan

SUA vrea concentrarea militarilor în zonele intens populate din Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Generalul David Petraeus, aflat la conducerea Comandamentului central american însărcinat cu supravegherea conflictului afgan, a apreciat că forţele internaţionale trebuie să fie concentrate acolo unde ele sunt susceptibile să aibă cel mai mare impact în lupta împotriva insurgenţilor islamişti.

"Două treimi din atacurile" conduse de insurgenţi "au loc în doar 10 la sută din districte", a subliniat generalul Petraeus, în timpul unei conferinţe de presă la Washington.

"Una dintre abordări este deci evident de a ne concentra efortul în zonele unde insurecţia reprezintă cea mai mare ameninţare pentru populaţie", a explicat el, arătând un diapozitiv ce prezenta locurile unde sunt concentrate violenţele în Afganistan, cu "punctele calde" din sudul şi estul ţării.

Comentariile generalului Petraeus, care a planificat strategia Statelor Unite în Irak, reprezintă un ecou al celor făcute de comandantul forţei internaţionale din Afganistan (ISAF), generalul Stanley McChrystal.

Într-un raport ce urma să rămână confidenţial, dar publicat în această săptămână, generalul Stanley McChrystal cere ca trupele mobilizate în Afganistan "să se concentreze înainte de toate pe zonele cele mai populate, în care insurgenţii încearcă să obţină sau au obţinut deja controlul".

Experţi civili ce au contribuit la raportul generalului McChrystal pledează de asemenea pentru ca trupele mobilizate în regiunea puţin populată Hindou Koush, în nordul ţării, să fie remobilizate către oraşe şi sate, în pofida reticenţelor unor anumiţi oficiali afgani care se tem că zona va fi lăsată în mâinile talibanilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici