SUA vs China: armata americană obţine acces extins la bazele militare din Filipine

Armata americană a obţinut acces extins la bazele militare din Filipine în eforturile de a contracara influenţa Chinei în Asia.

11526 afișări
Imaginea articolului SUA vs China: armata americană obţine acces extins la bazele militare din Filipine

Filipine va oferi Statelor Unite ale Americii acces extins la bazele sale militare, au declarat joi oficialii celor două ţări, oferind forţelor americane o poziţie strategică în Marea Chinei de Sud, în apropiere de Taiwan.

Înţelegerea anunţată joi va oferi SUA acces la încă patru locuri în cadrul unui Acord de cooperare consolidată în domeniul apărării (EDCA) care datează din 2014. În total, militarii din SUA au acces la nouă baze din Filipine.

În ultimele luni, americanii şi-au intensificat eforturile de a-şi consolida poziţia în Asia şi Pacific, din cauza îngrijorărilor legate de poziţia agresivă a Chinei. În timpul unei vizite efectuate joi la Manila, secretarul american al apărării, Llyod Austin, a declarat că SUA şi Filipine „rămân angajate în consolidarea capacităţilor lor reciproce de a rezista unui atac armat.”

„Aceasta este doar o parte a eforturilor noastre de modernizare a alianţei noastre. Iar aceste eforturi sunt deosebit de importante în condiţiile în care Republica Populară Chineză continuă să avanseze cu pretenţiile sale nelegitime în Marea Filipinelor de Vest", a declarat Austin, referindu-se la prezenţa sporită a Chinei în apele din apropierea Filipinelor.

Austin nu a spus care sunt bazele la care armata americană va obţine acces.

China a reacţionat şi a avertizat cu privire la creşterea tensiunilor în regiune. Faptul că Filipine a permis accesul SUA la patru baze de pe teritoriul său a „escaladat tensiunea în regiune şi pune în pericol pacea şi stabilitatea regională. Din cauza agendei sale egoiste, partea americană s-a ţinut de războiul rece. Ţările din regiune ar trebui să rămână vigilente în această privinţă şi să evite să fie folosite de SUA", a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.

Anunţul de joi vine după o serie de acorduri militare americane care vizează întreaga regiune. Americanii sunt dispuşi să exporte tehnologie militară în India şi vor să trimită noi unităţi de puşcaşi marini pe insulele japoneze.

De asemenea, corpul puşcaşilor marini americani a deschis săptămâna trecută o nouă bază în Guam, o insulă americană importantă din punct de vedere strategic, situată la est de Filipine. Locul, cunoscut sub numele de Camp Blaz, este prima bază nouă a puşcaşilor marini din ultimii 70 de ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici