Substanţe radioactive peste limită în apa de la robinet din Tokyo

Autorităţile locale din Tokyo au cerut miercuri populaţiei să nu folosească apă de la robinet pentru pregătirea hranei bebeluşilor, din cauza nivelului crescut al radiaţiilor.

85 afișări
Imaginea articolului Substanţe radioactive peste limită în apa de la robinet din Tokyo

Substanţe radioactive peste limită în apa de la robinet din Tokyo (Imagine: Shutterstock)

Un nivel de iod radioactiv care depăşeşte limita legală admisă pentru bebeluşi a fost detectat în apa de la robinet din Tokyo, metropolă unde locuiesc 35 de milioane de persoane, au anunţat miercuri autorităţile din capitală, situată la 250 de kilometri sud-vest de centrala nucleară Fukushima.

Un oficial din Guvernul metropolitan al oraşului Tokyo a explicat că o concentraţie de iod de 210 becquerel pe kilogram a fost descoperită în mostre prelevate din apa curentă, în condiţiile în care limita fixată de autorităţile nipone este de 100 becquerel pentru bebeluşi.

Tot miercuri, premierul japonez Naoto Kan a cerut populaţiei să nu consume legume în care a fost detectat un nivel anormal de radioactivitate, în special spanacul, brocoli, varza şi conopida. El a interzis pentru moment şi vânzarea de legume verzi din Fukushima şi a laptelui crud şi a pătrunjelului din Ibaraki.

Substanţe radioactive în cantităţi mai mari decât normele legale au fost detectate în 11 tipuri de legume din zonele din apropierea centralei nucleare Fukushima, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Lapte crud contaminat a fost descoperit în prefectura Ibaraki, a adăugat ministerul.

Un nivel de cesiu radioactiv de 82.000 becquerel - de 164 de ori mai mare decât limita legală - a fost măsurat în frunzele unor legume provenind din Motomiya, o comună din prefectura Fukushima, precum şi un nivel de iod radioactiv de 15.000 becquerel, de şapte ori mai mare decât limita stabilită, potrivit ministerului.

Dacă o persoană consumă în fiecare zi câte 100 de grame din legumele cele mai contaminate timp de zece zile, aceasta ar echivala cu jumătate din radiaţiile la care este expusă o persoană pe durata unui an, a precizat ministerul.

Teama unei contaminări de proporţii a peştelui şi fructelor de mare s-a intensificat marţi, după descoperirea unui nivel anormal de ridicat de substanţe radioactive în apa de mare din apropierea centralei Fukushima.

Ministrul Sănătăţii a cerut prefecturilor Chiba şi Ibaraki să îşi multiplice programele de inspecţii la produsele pescuite în zona litorală.

Statele Unite au anunţat marţi că interzice importul unor produse alimentare - lapte, produse lactate, legume proaspete, fructe - provenind din patru prefecturi din jurul centralei nucleare.

Franţa a cerut la rândul său Comisiei Europene să impună un "control sistematic" al importurilor de produse proaspete din Japonia la frontierele Uniunii Europene.

Franţa a decis deja introducerea unor controale sistematice la importurile de stridii şi peşte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici