Suedia ar putea sesiza Curtea de Justiţie a UE pentru a obliga Ungaria să accepte extracomunitari

Suedia şi alte ţări membre UE ar putea intenta proces Ungariei la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în cazul în care autorităţile de la Budapesta nu acceptă solicitanţi de azil.

1259 afișări
Imaginea articolului Suedia ar putea sesiza Curtea de Justiţie a UE pentru a obliga Ungaria să accepte extracomunitari

Suedia ar putea sesiza Curtea de Justiţie a UE pentru a obliga Ungaria să accepte extracomunitari

În urmă cu câteva săptămâni, Suedia, Danemarca şi Finlanda au sesizat Comisia Europeană, argumentând că Guvernul Viktor Orban nu respectă Acordul Dublin, care prevede că imigranţii extracomunitari trebuie să solicite azil în primul stat membru UE în care ajung.

Comisarul UE pentru Migraţie, Afaceri Interne şi Cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, a răspuns favorabil sesizării, indicând că Ungaria trebuie să respecte reglementările comunitare, informează site-ul postului Sveriges Radio.

"Răspunsul înseamnă foarte mult. Comisia Europeană este gardianul tratatelor UE. Deciziile luate trebuie aplicate. Comisia Europeană trebuie să se asigure că statele membre respectă reglementările comunitare", a reacţionat Morgan Johansson, ministrul suedez al Justiţiei şi Imigraţiei.

Potrivit lui Morgan Johansson, circa 1.000 de extracomunitari ajunşi în Suedia după ce au intrat în spaţiul UE prin Ungaria trebuie retrimişi pe teritoriul ungar pentru procesarea cererilor de azil.

Johansson a atras atenţia că, în cazul în care Ungaria nu se va conforma, Suedia ar putea sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), relatează Sveriges Radio şi EUObserver.

Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie 2015, să distribuie pe bază de cote 160.000 de refugiaţi extracomunitari ajunşi în spaţiul UE. România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată. După atentatele comise la Paris în noiembrie 2015, Polonia a semnalat că nu va mai primi refugiaţi.

Guvernul Viktor Orban a luat măsuri dure pentru limitarea venirii extracomunitarilor, construind garduri la frontierele cu Serbia şi Croaţia. Guvernul Viktor Orban se opune vehement venirii imigranţilor extracomunitari în Uniunea Europeană, argumentând că persoanele din Orientul Mijlociu şi Africa prezintă riscuri de securitate. Orban vrea să modifice Constituţia Ungariei pentru a nu permite acceptarea refugiaţilor distribuiţi prin sistemul cotelor impus de Uniunea Europeană. Referendumul organizat de Ungaria pe această temă a respins schema UE de relocare a refugiaţilor, dar nu a fost validat din cauza prezenţei slabe la vot.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici