Sultanul Omanului a încetat din viaţă. Cine este noul conducător al ţării

Sultanul Omanului, Qaboos bin Said al Said a decedat vineri seara, la vârsta de 79 de ani. Haitham bin Tariq al-Said a fost numit drept noul conducător al Omanului după moartea vărului său, a informat sâmbătă televiziunea Al Jazeera, citată de Reuters.

6788 afișări
Imaginea articolului Sultanul Omanului a încetat din viaţă. Cine este noul conducător al ţării

Sultanul Omanului a încetat din viaţă. Sursă foto: Profimedia

Qaboos bin Said al Said a condus ţara din Golf începând cu anul 1970, în urma unei lovituri de stat sprijinită la acea vreme de Marea Britanie. Sultanul nu a avut copii şi nici nu şi-a numit niciodată un succesor în mod oficial.

Autorităţile au decretat trei zile de doliu naţional, iar steagurile vor fi arborate în bernă timp de 40 de zile. Starea de sănătate a sultanului Qaboos bin Said al Said se deteriorase în ultimii ani, iar în luna decembrie a fost internat într-un spital din Belgia pentru a primi tratament.

Haitham bin Tariq a fost învestit în funcţia de sultan al Omanului

Haitham bin Tariq al-Said a fost numit drept noul conducător al Omanului după moartea vărului său, sultanul Qaboos bin Said, vineri seară, a informat sâmbătă televiziunea Al Jazeera, citată de Reuters.

Fostul ministru al culturii, în vârstă de 65 de ani, a fost învestit în funcţie sâmbătă dimineaţă înaintea consiliului familiei aflate la guvernare în Oman.

Televiziunea de stat din Oman a anunţat că autorităţile au deschis o scrisoare a sultanului Qaboos, în care acesta îşi alesese succesorul, înainte de a-l anunţa pe Haitham bin Tariq drept noul conducător.

"Haitham bin Tariq a fost investit ca noul sultan al ţării ... după o întâlnire a familiei care a decis numirea celui ales de sultan", a transmis guvernul într-o postare pe Twitter.

Constituţia omaniană prevede că succesorul la tron trebuie numit de familia regală în termen de trei zile după ce postul a rămas vacant. Sultanul trebuie să fie un membru al familiei regale, precum şi "un fiu musulman, matur, raţional şi legitim al părinţilor musulmani omanieni”.

Regretatul sultan Qaboos, unul dintre cei mai longevivi conducători din Orientul Mijlociu, care a menţinut neutralitatea ţării în regiune, era bolnav de ceva vreme şi se crede că suferea de cancer de colon. În luna decembrie fusese internat într-un spital din Belgia pentru a primi tratament.

Acesta nu avea copii şi nu numise public un succesor care să conducă cei 4,5 milioane de locuitori ai naţiunii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici