Summit la Varşovia: Reprezentanţi din 60 de state participă la discuţii privind stabilitatea din Orientul Mijlociu

Miniştrii de Externe şi oficiali de rang înalt din 60 de state participă miercuri la un summit de la Varşovia, organizat de Statele Unite şi care are ca temă promovarea stabilităţii în Orientul Mijlociu, cu accent pe contracararea influenţei Iranului, relatează site-ul postului France 24.

540 afișări
Imaginea articolului Summit la Varşovia: Reprezentanţi din 60 de state participă la discuţii privind stabilitatea din Orientul Mijlociu

Summitul de la Varşovia: Reprezentanţi din 60 de state participă la discuţii privind stabilitatea din Orientul Mijlociu

Absenţa miniştrilor de Externe ai Germaniei şi Franţei scoate în evidenţă tensiunile provocate între SUA şi UE în urma deciziei Washingtonului de a se retrage din tratatul nuclear semnat în 2015 şi de a reimpune sancţiuni Iranului.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, nu va fi nici ea prezentă la summitul de la Varşovia, a informat un oficial din cadrul Uniunii Europene. Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, va călători vineri la Bruxelles, unde se va întâlni cu aceasta.

Pompeo, care va fi însoţit de vicepreşedintele Mike Pence, a informat anterior că vor exista ţări ai căror reprezentanţi nu vor fi prezenţi la Varşovia.

„Câteva ţări îşi vor trimite miniştrii de Externe. Câteva ţări nu vor face acest lucru. Este decizia lor", a declarat Pompeo în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc marţi la Bratislava.

„Credem că vom face progrese importante. Credem ca vor fi zeci de ţări care vor lucra pentru un Orient Mijlociu mai bun, mai stabil şi sper că până joi, când vom pleca, vom atinge acest scop", a adăugat oficialul american.

Germania, Franţa şi Marea Britanie au lansat, la sfârşitul lunii ianuarie, un mecanism financiar cu ajutorul căruia să evite sancţiunile impuse de SUA asupra Iranului.

Cu toate acestea, statele Uniunii Europene au criticat în repetate rânduri programul nuclear al Iranului.

Organizarea summitului reprezintă de asemenea o oportunitate pentru Guvernul polonez de a îşi îmbunătăţi relaţiile cu Washingtonul.

Ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz, a declarat că este important ca toate părţile implicate să coopereze în mod transparent pentru a ajuta la rezolvarea problemelor din Orientul Mijlociu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici