Summit major în Istanbul. Patru lideri mondiali, Putin, Erdogan, Macron şi Merkel, CER menţinerea armistiţiului şi o nouă constituţie în Siria

Preşedintele rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi preşedintele francez Emmanuel Macron au solicitat sâmbătă seara, în cadrul unui summit major ţinut în Istanbul, crearea unui comitet pentru elaborarea unei noi constituţii siriene, înainte de sfârşitul anului, transmite AFP.

11449 afișări
Imaginea articolului Summit major în Istanbul. Patru lideri mondiali, Putin, Erdogan, Macron şi Merkel, CER menţinerea armistiţiului şi o nouă constituţie în Siria

Summit major în Istanbul. Patru lideri mondiali, Putin, Erdogan, Macron şi Merkel, cer menţinerea armistiţiului şi o nouă constituţie în Siria

Liderii Turciei, Rusiei, Franţei şi Germaniei au cerut sâmbătă menţinerea armistiţiului pentru încetarea focului în jurul ultimului mare bastion al rebelilor din Idlib - Siria.

Cele patru naţiuni "au subliniat importanţa unei încetări a focului", potrivit unei declaraţii citite de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la sfârşitul summitului de la Istanbul.

Erdogan, împreună cu Vladimir Putin, liderul francez Emmanuel Macron si cancelarul german Angela Merkel s-au întâlnit pentru a încerca sa găsească o soluţie durabilă la conflictul sirian, în care peste 360.000 de oameni au fost ucişi din 2011.

După o conferinţă de presă comună, Macron a cerut Rusiei, care sprijină guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, să exercite "o presiune foarte clară" asupra Damascului pentru o "încetare a focului stabilă şi durabilă în Idlib".

Printr-o declaraţie comună adoptată la sfârşitul summitului s-a cerut înfiinţarea unui comitet pentru elaborarea unei noi constituţii siriene înainte de sfârşitul anului, "pregătindu-se astfel calea pentru alegeri libere şi corecte" în ţara distrusă de război.

Declaraţia vorbeşte, de asemenea, despre "necesitatea asigurării accesului rapid, sigur şi neîngrădit al organizaţiilor umanitare pe întreg teritoriul Siriei şi a asistenţei umanitare imediate pentru a ajunge la toţi oamenii care au nevoie".

De asemenea, potrivit documentului adoptat sunt necesare crearea de condiţii "în întreaga ţară pentru întoarcerea în siguranţă şi voluntară a refugiaţilor şi a persoanelor strămutate”.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici