Summitul european. UE pune Turcia sub supraveghere din cauza deteriorării drepturilor şi libertăţilor. La summit participă şi Klaus Iohannis

  • La summitul european, cele 27 de state UE vor anunţa că pun Ankara sub supraveghere până în iunie.
  • Din cauza pandemiei de coronavirus, întâlnirile de joi şi vineri sunt programate prin videoconferinţă.
  • La summit participă şi preşedintele Klaus Iohannis.
577 afișări
Imaginea articolului Summitul european. UE pune Turcia sub supraveghere din cauza deteriorării drepturilor şi libertăţilor. La summit participă şi Klaus Iohannis

Summitul european. UE pune Turcia sub supraveghere din cauza deterioriorării drepturilor şi libertăţilor în Turcia. La summit participă şi Klaus Iohannis

Cu ocazia summitului european care începe joi, 25 martie, cele 27 de state vor anunţa că pun Ankara sub supraveghere până în iunie, din cauza deteriorării drepturilor şi libertăţilor în Turcia, în ciuda promisiunilor făcute de preşedintele Recep Erdogan, notează Le Figaro,
 
Europenii vor să normalizeze relaţiile cu Turcia după un an de tensiuni. Însă vor opta pentru o abordare „progresivă, condiţionată şi reversibilă,” a anunţat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în scrisoarea sa de invitaţie la summit-ul european.
 
Din cauza pandemiei de coronavirus, întâlnirea de joi şi vineri este programată prin videoconferinţă, o formulă care nu permite dezbaterile. Astfel, discuţia despre Rusia a fost anulată şi transformată într-un „punct de informare”. Charles Michel va împărtăşi ultimele sale discuţii cu preşedintele Vladimir Putin, care a denunţat poziţia „conflictuală” a UE cu privire la Moscova. Şi deciziile faţă de Turcia au fost amânate până în iunie, a explicat un diplomat european. 
 
Participarea preşedintelui american Joe Biden la summit ar trebui, totuşi, să permită transmiterea unui mesaj comun de fermitate preşedintelui turc. "Nu este un secret că avem diferende cu Turcia," a declarat secretarul de stat Antony Blinken în timpul discuţiilor sale de marţi şi miercuri la NATO. Dar americanii şi europenii refuză deopotrivă să rupă legăturile cu Ankara. „Turcia este un aliat de mult timp şi apreciat, pe care avem un mare interes să îl păstrăm ancorat în NATO,” a adăugat Antony Blinken.
 
Preşedintelui turc a decis ca Turcia să părăsească Convenţia de la Istanbul împotriva violenţei bazate pe gen, iar după câteva zile Erdogan a lansat proceduri pentru interzicerea partidului de opoziţie pro-kurd HDP şi l-a demis pe guvernatorului Băncii Centrale.
 
La summit participă şi preşedintele Klaus Iohannis. Pe lângă subiectele care vizează Turcia şi Rusia, la reuniunea Consiliului European se vor aborda subiecte legate de accelerarea producţiei, livrării şi distribuţiei de vaccinuri, pregătirea pentru ridicarea graduală a restricţiilor şi consolidarea răspunsului global al Uniunii la pandemie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici