Summitul islamic cere suspendarea Siriei din Organizaţia de Cooperare Islamică. Iranul se opune măsurii

Reuniunea ministerială pregătitoare a summitului islamic de la Mecca a recomandat luni suspendarea Siriei din Organizaţia de Cooperare Islamică (OCI), o măsură la care Iran s-a opus, fiind aliat al regimului Assad.

250 afișări
Imaginea articolului Summitul islamic cere suspendarea Siriei din Organizaţia de Cooperare Islamică. Iranul se opune măsurii

Summitul islamic cere suspendarea Siriei din Organizaţia de Cooperare Islamică. Iranul se opune măsurii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat despre suspendarea Siriei, secretarul general al OCI, Ekmeleddin Ihsanoglu, a răspuns afirmativ. Această declaraţie a avut loc cu ocazia unei reuniuni de la Jeddah, în Arabia Saudită, a miniştrilor de Externe ale statelor membre OCI, în număr de 57.

"Un proiect de rezoluţie a fost adoptat în majoritate absolută" de către participanţii la reuniune, şi va fi "supusă aprobării liderilor" în timpul summitului de la Mecca, a adăugat acesta.

Reuniunea ministerială are rolul de a pregăti summitul de marţi de la Mecca, principalul loc sfânt al islamului, la iniţiativa regelui Abdallah al Arabiei Saudite, care încearcă să mobilizeze lumea musulmană în favoarea mişcării de opoziţie din Siria.

Ţările musulmane sunt însă divizate în ceea ce priveşte criza siriană. Iranul şi-a afişat susţinerea faţă de regimul sirian, în timp ce Arabia Saudită susţine rebelii în tentativa lor de a-l înlătura pe preşedintele Bashar al-Assad.

Ministrul iranian de Externe, Ali Akbar Salehi, a anunţat luni opoziţia Teheranului faţă de o eventuală suspendare a Siriei, măsură propusă la o reuniune recentă a reprezentanţilor statelor membre ale OCI.

"Sunt împotriva suspendării oricărui stat", a declarat Salehi. "Suspendarea unei ţări nu ar însemna o rezolvare a problemelor. Acţionând în acest mod, încercaţi să ocoliţi întrebarea", a adăugat ministrul, menţionând că "ţările OCI ar trebui să îşi unifice eforturile pentru a rezolva problema într-o manieră care ar contribui la procesul de pace, la securitatea şi stabilitatea din regiune. "Nu suntem în mod clar în favoarea suspendării unei ţări din OCI", a declarat Salehi adăugând că o astfel de măsură nu ar fi conformă cu cele din Carta OCI".

El a susţinut ideea unei "întâlniri între opoziţie şi guvernare pentru a negocia, cu ajutorul altora, o soluţie între sirieni".

Algeria şi-a arătat şi ea rezervarea faţă de suspendarea Siriei, potrivit unor surse.

"Siria a intrat într-un tunel întunecat şi fără sfârşit", a declarat Ihsanoglu, cu ocazia deschiderii reuniunii miniştrilor de Externe ai OCI.

Violenţele din Siria sunt "consecinţele faptului că regimul Assad a ignorat cererile propriului popor", a adăugat ministrul, care a avertizat că "politica pământului ars nu a fost niciodată o garanţie a stabilităţii.

"Situaţia dureroasă" pe care o trăieşte lumea islamică "deschide calea spre o slăbire a naţiei noastre şi oferă pretexte ingerinţei în afacerile noastre", a suţinut ministrul saudit de Externe , prinţul Saoud Al-Faycal.

Pe lângă această criză din Siria, summitul va trata şi procesul de pace israeliano-palestinian, în impas, precum şi situaţia minorităţii musulmane Rohingya din Birmania.

Ihsanoglu a anunţat un ajutor umanitar în valoare de 30 de milioane de dolari în favoarea minorităţii Rohingya.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici