Summitul laureaţilor Nobel de la Cape Town, anulat deoarece Dalai Lama nu a primit viză

Oraşul Cape Town din Africa de Sud, care urma să găzduiască a 14-a ediţie a Summitului laureaţilor Nobelului pentru Pace în perioada 13-15 octombrie, a anunţat joi anularea evenimentului, din cauza refuzului Pretoriei de a-i acorda viză lui Dalai Lama.

180 afișări
Imaginea articolului Summitul laureaţilor Nobel de la Cape Town, anulat deoarece Dalai Lama nu a primit viză

Summitul laureaţilor Nobel de la Cape Town, anulat deoarece Dalai Lama nu a primit viză (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Laureaţii Nobelului şi instituţiile laureate participante au convenit, în absenţa acordării vizei lui Dalai Lama, să renunţe la participarea lor colectivă, în semn de protest faţă de această decizie", a anunţat Primăria Cape Town într-un comunicat, precizând că summitul se află deja în căutarea altui loc de găzduire.

"Foarte furioasă şi profund dezamăgită", Patricia De Lille, primarul oraşului, a criticat dur Guvernul, într-un comunicat.

Desmond Tutu, considerat conştiinţa naţională sud-africană, a denunţat miercuri atitudinea Guvernului sud-african şi i-a acuzat pe succesorii lui Nelson Mandela că-l "scuipă în faţă" pe ilustrul lor predecesor.

"Îmi este ruşine să spun că această bandă de lingăi este Guvernul meu", a spus arhiepiscopul emerit al oraşului.

"Nu există nicio îndoială că Guvernul sud-african este de vină pentru această situaţie", a declarat De Lille. Ea este membră a Alianţei Democratice (DA), principalul partid de opoziţie faţă de ANC, formaţiunea aflată la putere în Africa de Sud de 20 de ani. DA conduce provincia Cape din 2009.

"Ei au indus în mod deliberat în eroare opinia (publică) referitor la viza lui Dalai Lama, afirmând că nu au primit cererea, când, în fapt, i-au transmis în mod clar reprezentanţilor acestuia că nicio viză nu va fi eliberată pentru venirea sa la summitul de la Cape Town anul acesta", a adăugat ea.

Este a treia oară când Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama, acuzat de China că vrea independenţa Tibetului, este tratat ca indezirabil în Africa de Sud, de la venirea la putere a preşedintelui Jacob Zuma, în 2009.

Africa de Sud a optat, sub conducerea sa, pentru o diplomaţie prochineză şi, în general, direct în serviciul intereselor sale economice, lăsând deoparte probleme de guvernanţă şi drepturile omului, dragi predecesorilor lui Zuma, Nelson Mandela (1994-1999) şi Thabo Mbeki (1999-2008).

Summitul laureaţilor Premiului Nobel pentru Pace urma să aibă loc pentru prima dată în Africa de Sud şi să fie dedicat memoriei lui Nelson Mandela, care a decedat în decembrie.

Desmond Tutu, care va împlini curând 83 de ani, a amintit că, în timpul său, Mandela nu a ezitat să ignore recomandările americanilor, atunci când aceştia-i cereau să înceteze orice prietenie cu liderii Muammar Khadafi şi Fidel Castro.

Acest nou episod "spune multe despre ceea ce a devenit Guvernul nostru", a criticat, de asemenea, fostul preşedinte sud-african Frederik Willem de Klerk, ultimul preşedinte al regimului de apartheid, care a împărţit Premiul Nobel pentru Pace cu Mandela, în 1993.

"După 1994, Africa de Sud părea că a devenit o referinţă a speranţei pentru o lume care are nevoie de dreptate, de reconciliere, de integritate şi de principii de guvernanţă", a spus el.

"Suspendarea Summitului de la Cape Town este posibil să fie percepută de către viitorii istorici drept momentul de cotitură în care Africa de Sud a încetat, până la urmă, să mai reprezinte ceva special în Africa şi nobil în lume", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici