Summitul NATO de la Londra. O aniversare încordată, marcată de tensiuni şi schimburi de replici între Macron şi Trump

Liderii ţărilor aliantei militare NATO se întâlnesc la Londra, miercuri, la o reuniune la Nivel Înalt care marchează un moment important, împlinirea a 70 de ani de la fondarea Alianţei Nord-Atlantice.

3631 afișări
Imaginea articolului Summitul NATO de la Londra. O aniversare încordată, marcată de tensiuni şi schimburi de replici între Macron şi Trump

Summitul NATO de la Londra. O aniversare încordată, marcată de tensiuni şi schimburi de replici între Macron şi Trump

Discuţiile între cei mai puternici lideri, şefi de state, vor avea loc la un hotel de lux de lângă Watford, şi urmează după recepţiile care au avut loc marţi la Palatul Buckingham şi Downing Street.

Summitul de două zile, 3-4 decembrie, a fost până acum umbrit de tensiunea dintre aliaţi. Marţi au avut loc schimburi puternice de replici între preşedintele american Donald Trump şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

Preşedintele SUA, Donald Trump, l-a criticat dur pe omologul său francez, Emmanuel Macron, care a afirmat recent că NATO este în „moarte cerebrală", spunând despre liderul de la Paris că a fost "foarte nerespectuos" faţă de ceilalţi membri ai alianţei transatlantice. Cu toate că şi-a atras numeroase critici, Macron şi-a menţinut marţi, la Londra, în cadrul primei întâlniri cu omologul său american Donald Trump, afirmaţiile cu privire la ”moartea cerebrală a NATO” pe fondul dezangajării SUA şi a comportamentului Turciei în Siria şi a reluat mesajul său că este nevoie de un dialog strategic cu Rusia.

CNN a relatat că Macron, vorbind alături de Trump, a spus Alianţa este „povara pe care o împărtăşim”, făcând trimitere la termenul utilizat de preşedintele american atunci când acesta solicită ca ţările aliate europene să investească mai mulţi bani pentru apărare.

Adunarea aniversară, destinată să arate unitatea din cadrul NATO la împlinirea a 70 de ani, nu a reuşit să ascundă diferenţe profunde între membrii NATO.

Deşi viitorul blocului format din 29 de membri nu este îndoielnic, există dezacorduri cu privire la acţiunile militare recente ale Turciei în nordul Siriei, nivelurile diferinte ale cheltuielilor militare ale membrilor şi recentele comentarii controversate ale preşedintelui Macron potrivit cărora alianţa este „moarte cerebrală”.

Liderii se vor aduna miercuri pentru o „fotografie de familie” şi vor organiza apoi o şedinţă de trei ore, unde este de aşteptat să se discute despre problemele precum atacurile cibernetice şi provocarea strategică pe care o prezintă China.

Potrivit BBC, gazda evenimentului, primul ministru al Regatului Unit, Boris Johnson, le va aminti liderilor NATO că angajamentul lor este de a se apăra unul pe celălalt şi protejează „aproape un miliard de oameni” sub un principiu „unul pentru toţi, toţi pentru unul”.

Şi preşedintele Klaus Iohannis este prezent la Reuniunea NATO la Nivel Înalt de la Londra, urmând să pledeze pentru necesitatea continuării procesului de adaptare a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi în regiunea Mării Negre.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
nato,
londra,
summit

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici