Summitul organizat de SUA privind Coreea de Nord subminează ONU şi agravează situaţia, susţine Rusia

Summitul organizat de Statele Unite privind Coreea de Nord subminează Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) şi agravează situaţia, a anunţat miercuri Ministerul rus de Externe, relatează site-ul agenţiei Sputnik.

356 afișări
Imaginea articolului Summitul organizat de SUA privind Coreea de Nord subminează ONU şi agravează situaţia, susţine Rusia

Summitul organizat de SUA privind Coreea de Nord subminează ONU şi agravează situaţia, susţine Rusia

Oficiali de rang înalt din Coreea de Sud, SUA, Japonia şi alte state au participat la o întâlnire trilaterală la Vancouver, în Canada, cu scopul comun de a rezolva problema nucleară a Coreei de Nord într-un mod diplomatic. Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, a transmis că toate ţările trebuie să colaboreze pentru adoptarea unor sancţiuni mai dure împotriva Phenianului.

Diplomaţi din Rusia şi China nu au fost invitaţi la această întrunire, la care au fost prezente doar statele care au susţinut Coreea de Sud în timpul Războiului Coreean din perioada 1950-1953. China şi Rusia (pe atunci Uniunea Sovietică) au fost de partea regimului nord-coreean.

"Este o situaţie absolut inacceptabilă, când 17 ţări iau asupra lor rolul de <<ajutor>> în cadrul Consiliului de Securitate al ONU şi interpretează rezoluţiile sale, punând astfel în discuţie autoritatea ONU. Astfel de evenimente, derulate în grabă şi în detrimentul formatelor multilaterale funcţionale, nu contribuie la normalizarea situaţiei din Peninsula Coreeană, ci, dimpotrivă, o agravează. <<Decizia>> participanţilor de a lua în calcul adoptarea sancţiunilor unilaterale şi a altor măsuri diplomatice ... pare complet inacceptabilă şi contraproductivă", a transmis diplomaţia de la Moscova.

Ministerul rus de Externe susţine că întâlnirea de la Vancouver nu a oferit alternativă la documentul elaborat de Rusia şi China privind soluţionarea acordului din Peninsula Coreeană.

"Foaia de parcurs ruso-chineză pentru reglementarea coreeană, anunţată în Declaraţia Comună din 4 iulie 2017, urmăreşte o soluţie reciproc acceptabilă exclusiv prin mijloace politice şi diplomatice paşnice, prin diminuarea reciprocă a activităţii militare în regiune, prin negocieri inter-coreene şi prin discutarea aspectelor de securitate din Asia de Nord-Est într-un format larg. Nu există alternativă la acest document, nu a fost propus nimic constructiv de către participanţii la reuniunea de la Vancouver", se mai arată în comunicatul diplomaţiei de la Moscova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici