Summitul Ucraina-UE a început. Acordul de Asociere la UE al Ucrainei nu va fi semnat din pricina cazului Timoşenko

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici i-a primit luni, la Kiev, pe liderii Uniunii Europene (UE), la un summit umbrit de condamnarea opozantei Iuliei Timoşenko la şapte ani de închisoare, care a tensionat relaţiile dintre Kiev şi Bruxelles.

712 afișări
Imaginea articolului Summitul Ucraina-UE a început. Acordul de Asociere la UE al Ucrainei nu va fi semnat din pricina cazului Timoşenko

Summitul Ucraina-UE a început. Acordul de Asociere la UE al Ucrainei nu va fi semnat din pricina cazului Timoşenko (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Şeful statului a primit la palatul prezidenţial delegaţia europeană condusă de preşedinţii UE Herman Van Rompuy şi al Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso. La finalul discuţiilor este prevăzută o conferinţă de presă.

Înainte de sosirea delegaţiei europene, câteva sute de simpatizanţi ai lui Timoşenko au participat la un miting în apropiere de sediul preşedinţiei, agitând pancarte pe care se putea citi, în engleză, "Libertate pentru Timoşenko" şi "Stop represiunilor politice".

"Cazul fostului premier Iulia Timoşenko este un subiect de tensiuni" în relaţiile dintre Ucraina şi UE, a recunoscut Ianukovici, săptămâna trecută.

Condamnarea în octombrie a lui Timoşenko pentru abuz de putere, denunţată de aceasta ca o răzbunare personală a preşedintelui, a provocat furia UE, care a apreciat că este o condamnare politică şi a anulat o vizită a preşedintelui ucrainean la Bruxelles.

Anumite ţări UE au pus in discuţie inclusiv organizarea summitului.

Dar europenii au venit, până la urmă, la Kiev, unde vor reitera preocuparea lor faţă de încălcarea democraţiei în Ucraina. În opinia acestora, cazul Timoşenko a devenit simbolul acestei probleme.

Un simbol al revoluţiei "portocalii" proocidentale care a avut loc în Ucraina, în 2004, Timoşenko a fost condamnată pentru că a încheiat, în perioada în care era premier, acorduri în domeniul gazelor naturale cu Rusia, considerate defavorabile ţării sale.

O altă consecinţă pentru Kiev este faptul că Acordul de Asociere la UE, care conţine importante prevederi comerciale şi a cărui finalizare ar trebui să reprezinte punctul culminant al summitului, nu va putea fi parafat cu această ocazie.

Cel mult, summitul ar putea aduce anunţul încheierii negocierii acordului, potrivit negociatorului european Miroslav Lajcak.

Negocierile sunt blocate din cauza dorinţei Kievului, apărută în ultimele luni, privind includerea în preambulul acordului a unui pasaj asupra "perspectivei de aderare" la UE la un termen, lucru exclus de blocul european.

Perseverenţa asupra acestui subiect din partea liderilor ucraineni este interpretată de unii ca o manevră vizând învinovăţirea UE de eşecul semnării acordului.

"Ianukovici şi echipa sa încearcă să paseze în avans responsabilitatea asupra Bruxelles-ului", "propunând condiţii irealizabile", cum ar fi perspectiva aderării, scrie redactorul-şef al unui site de informaţii ucrainean, Pavlo Balkovski, a cărui părere este împărtăşită de diplomaţi europeni.

Într-o ultimă încercare menită să convingă Kievul să adopte o poziţie mai flexibilă în privinţa lui Timoşenko, comisarul european pentru Extindere Stefan Fule a avut luni o întâlnire privată de peste trei ore cu Ianukovici, în capitala ucraineană.

Însă preşedintele, care a negat întotdeauna implicarea sa în acest caz, invocând libertatea justiţiei, nu a dat niciun semn că şi-ar schimba poziţia.

Fule s-a întâlnit şi cu Timoşenko în închisoare, la Kiev. Aceasta suferă de dureri puternice la nivelul spatelui şi nu poate merge, potrivit apropiaţilor.

Opozanta a făcut apel împotriva condamnării, iar procedura este în curs, dar avocaţii sunt pesimişti, cu atât mai mult cu cât Timoşenko este vizată de o serie de alte anchete judiciare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici