Surpriză pentru Putin: Germania se opune readmiterii Rusiei într-un grup important

  • Rusia nu poate fi readmisă în Grupul statelor puternic industrializate (G7/G8) atât timp cât nu se rezolvă problema regiunii Crimeea, anexată de Moscova în anul 2014,
  • Conflictul separatist din estul Ucrainei trebuie şi el rezolvat afirmă ministrul german de Externe, Heiko Maas.
3443 afișări
Imaginea articolului Surpriză pentru Putin: Germania se opune readmiterii Rusiei într-un grup important

Germania se opune deocamdată readmiterii Rusiei în Grupul ţărilor puternic industralizate

Rusia nu poate fi readmisă în Grupul statelor puternic industrializate (G7/G8) atât timp cât nu se rezolvă problema regiunii Crimeea, anexată de Moscova în anul 2014, şi conflictul separatist din estul Ucrainei, afirmă ministrul german de Externe, Heiko Maas.

Şeful diplomaţiei de la Berlin a refuzat astfel ideea preşedintelui SUA, Donald Trump, de readmitere a Rusiei în Grupul G7/G8. "Cauza pentru care Rusia a fost exclusă a fost anexarea Crimeei şi intervenţia în estul Ucrainei. Atât timp cât nu avem o soluţie în aceste cazuri, eu nu văd nicio şansă", a declarat Heiko Maas într-un interviu acordat publicaţiei Rheinische Post.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a discutat în iunie cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre planul Washingtonului de invitare a liderului de la Kremlin la summitul G7/G8. Guvernul Marii Britanii a comunicat atunci că este dreptul Washingtonului de a decide ce lideri sunt invitaţi la reuniunea de anul acesta a Grupului ţărilor puternic industrializate, G7/G8, în condiţiile în care summitul se va desfăşura în SUA. Însă Guvernul de la Londra a semnalat că se opune readmiterii Rusiei în Grupului naţiunilor puternic industrializate. La rândul său, premierul Canadei, Justin Trudeau, a declarat că Rusia nu va fi binevenită în organizaţie atât timp cât nu respectă reglementările internaţionale. Participarea Rusiei la reuniunile G8 a fost suspendată în 2014, după anexarea regiunii ucrainene Crimeea.

În schimb, Heiko Maas a subliniat acum că este necesară cooperarea cu Rusia în "numeroase dosare internaţionale". "Ştim de asemenea că avem nevoie de Rusia în soluţionarea unor conflicte precum cele din Siria, din Libia şi din Ucraina. Aceste probleme se rezolvă împreună cu Rusia, nu prin dispute cu Rusia", a subliniat Heiko Maas.

În altă ordine de idei, şeful diplomaţiei de la Berlin a apreciat luni că relaţiile Germaniei şi ale Uniunii Europene cu Statele Unite nu se vor îmbunătăţi automat în situaţia în care preşedintele american, Donald Trump, nu va obţine încă un mandat.

"Cei din Europa care acum pariază totul pe o schimbare la Casa Albă ar trebui să fie pregătiţi pentru faptul că nici măcar în acest caz relaţiile nu vor mai fi la fel de confortabile cum erau la un moment dat. Poziţiile SUA la nivel de politică externă şi în materie de securitate s-au schimbat, iar acest lucru nu este doar de când a devenit Donald Trump preşedinte", a declarat Heiko Maas în interviul acordat publicaţiei Rheinische Post. Ministrul german de Externe a subliniat că Guvernul de la Berlin depune eforturi pentru "a face mai rezistentă relaţia transatlantică în pofida diferenţelor de opinie". "Am observat că a devenit mai dificilă comunicarea şi că Preşedinţia SUA ia decizii fără a se consulta cu partenerii din Europa. Dar avem nevoie de Statele Unite în viitor, iar acest lucru este valabil şi invers. Statele Unite rămân cel mai important partener al nostru în afara Europei", a subliniat Heiko Maas.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
germania,
rusia,
sua

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici