Sursă suedeză: Guvernul Suediei vrea să depună săptămâna viitoare cererea de aderare la NATO

Guvernul Suediei intenţionează să depună săptămâna viitoare o cerere de aderare la NATO, urmând exemplul vecinului său, Finlanda, care şi-a rescris politica de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a anunţat joi cotidianul Expressen, potrivit Reuters.

318 afișări
Imaginea articolului Sursă suedeză: Guvernul Suediei vrea să depună săptămâna viitoare cererea de aderare la NATO

Parlamentul Suediei va dezbate luni situaţia de securitate, iar premierul Magdalena Andersson va convoca apoi o şedinţă specială a cabinetului, în cadrul căreia va fi luată decizia oficială de a depune cererea, a precizat Expressen, citând surse anonime.

O cerere va fi trimisă imediat după aceea, presupunând că nu apare nimic neaşteptat, au declarat sursele pentru Expressen.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, pe care Moscova o numeşte „operaţiune militară specială", atât Suedia, cât şi Finlanda au căutat o mai mare securitate prin aderarea la NATO, renunţând la decenii de neutralitate militară.

O comisie care analizează revizuir a politicii de securitate din Suedia, care implică toate partidele politice, urmează să îşi prezinte vineri concluziile. În paralel, social-democraţii aflaţi la guvernare încă dezbat dacă să schimbe politica şi să susţină o cerere de aderare. Partidul urmează să ia o decizie duminică.

Tot joi, preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, şi prim-ministrul Sanna Marin au declarat că ţara trebuie să solicite aderarea la alianţa militară NATO „fără întârziere", exercitând presiuni asupra Suediei pentru a face acelaşi lucru.

Finlanda este cel mai apropiat aliat militar al Suediei şi cealaltă ţară nordică care nu este membră a NATO.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici