Surse EUObserver: Comisia Europeană nu exclude posibilitatea lansării procedurii de sancţionare a României, la fel ca în cazul Poloniei. Scrisoarea trimisă de CE, privind situaţia justiţiei, un "avertisment"

Scrisoarea trimisă de Comisia Europeană premierului desemnat Viorica Dăncilă şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului privind situaţia justiţiei din România reprezintă un "avertisment", iar Executivul UE nu exclude declanşarea procedurii folosite în cazul Poloniei, afirmă surse UE.

2753 afișări
Imaginea articolului Surse EUObserver: Comisia Europeană nu exclude posibilitatea lansării procedurii de sancţionare a României, la fel ca în cazul Poloniei. Scrisoarea trimisă de CE, privind situaţia justiţiei, un "avertisment"

Surse EUObserver: Comisia Europeană nu exclude posibilitatea lansării procedurii de sancţionare a României, la fel ca în cazul Poloniei. Scrisoarea trimisă de CE, privind situaţia justiţiei, un "avertisment"

Comisia Europeană a transmis miercuri că este preocupată de reformele justiţiei aplicate în România. "Urmărim cu preocupare cele mai recente evoluţii din România. Independenţa sistemului judiciar din România şi capacitatea acestuia de a combate eficient corupţia reprezintă elemente esenţiale a unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene", au transmis, conform unui comunicat comun, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi vicepreşedintele Frans Timmermans.

TITLURILE ZILEI

"Ireversibilitatea progreselor înregistrate până acum în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) constituie o condiţie esenţială pentru ieşirea din acest Mecanism" de monitorizare. În cel mai recent raport elaborat în cadrul Mecanismului, în noiembrie 2017, Comisia Europeană a evidenţiat că Guvernul şi Parlamentul trebuie să asigure transparenţă deplină şi să permită în mod adecvat consultările în procesul legislativ pe tema legilor justiţiei", au precizat Jean-Claude Juncker şi Frans Timmermans.

"Comisia Europeană cere Parlamentului român să reanalizeze cursul acţiunilor propuse, să lanseze o dezbatere în conformitate cu recomandările formulate de CE şi să obţină un consens larg privind parcursul ulterior. Comisia Europeană reiterează disponibilitatea de a coopera şi de a oferi susţinere autorităţilor române în acest proces. Comisia Europeană avertizează din nou asupra regreselor şi va urmări atent formele finale ale amendamentelor la legile justiţiei, la Codul penal, la legile privind conflictul de interese şi combaterea corupţiei, pentru a stabili impactul asupra eforturilor de garantare a independenţei justiţiei şi acţiunilor de combatere a corupţiei", au subliniat Juncker şi Timmermans.

Conform publicaţiei EUObserver, Comisia Europeană a trimis scrisori în care exprimă preocupare premierului desemnat al României, Viorica Dăncilă, preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, în care le cere să nu adopte modificările privind legile justiţiei.

Scrisoarea trimisă de Jean-Claude Juncker şi Frans Timmermans reprezintă "un foc de avertisment", a declarat, sub protecţia anonimatului, un funcţionar UE citat de EUObserver. Oficialul citat a precizat că Executivul UE nu exclude posibilitatea recurgerii la mecanismul pe tema normelor statului de drept lansat în cazul Poloniei. Totuşi, Comisia Europeană speră să abordeze problemele într-un mod mai "puternic" în evaluarea anuală pe tema sistemului judiciar din România.

Uniunea Europeană monitorizează România şi Bulgaria prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici