Surse: nave ruseşti s-au aflat în zona în care s-au produs exploziile de la conductele Nord Stream

6048 afișări
Imaginea articolului Surse: nave ruseşti s-au aflat în zona în care s-au produs exploziile de la conductele Nord Stream

Oficialii europeni din domeniul securităţii susţin că au observat nave ale marinei ruseşti în apropierea conductelor Nord Stream, potrivit CNN. 

Oficiali europeni din domeniul securităţii au observat luni şi marţi nave ale marinei ruse în apropierea zonelor unde au apărut scurgeri din conductele Nord Stream, probabil cauzate de explozii subacvatice. Informaţia este confirmată de o sursă şi de oficiali occidentali din domeniul informaţiilor.

Nu este clar dacă navele au avut vreo legătură cu exploziile, susţin sursele. Totuşi, varianta va fi analizată de anchetatori.

Şi submarinele ruseşti au fost observate săptămâna trecută în zonă, a declarat unul dintre oficialii serviciilor de informaţii.

Trei oficiali americani au declarat că specialiştii din SUA nu au încă o explicaţie pentru ceea ce s-a întâmplat, la câteva zile după exploziile care au provocat patru scurgeri separate în cele două conducte.

Navele ruseşti operează în mod obişnuit în zonă, potrivit unui oficial militar danez, care a subliniat că prezenţa acestora nu reprezintă o dovadă a faptului că Rusia a provocat avariile.

Totuşi, observaţiile aruncă în continuare suspiciuni asupra Rusiei, despre care se crede că are atât capacitatea, cât şi motivaţia de a deteriora în mod deliberat conductele, susţin specialiştii europeni şi americani.

Prim-miniştrii Danemarcei şi Suediei au declarat marţi că, probabil, scurgerile au fost rezultatul unor acţiuni deliberate, nu al unor accidente. Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a vorbit şi el despre „un aparent sabotaj", dar înalţii oficiali occidentali s-au abţinut până acum să atribuie atacul Rusiei sau oricărei alte naţiuni.

Kremlinul a negat în mod public lovirea conductelor. Un purtător de cuvânt a calificat acuzaţia drept „previzibil de stupidă şi absurdă".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici