Sute de arestări în El Salvador. Membrii grupărilor de crimă organizată puşi să defileze în faţa camerelor

  • Sute de membri ai gang-urile din Salvador, încătuşati, au fost afişaţi sâmbătă în faţa reporterilor într-un un spectacol mediatic organizat de preşedintele Nayib Bukele.
  • Aproximativ 600 de membri ai grupării Mara Salvatrucha (MS-13) din El Salvador şi a rivalului său Barrio 18 au constituit cea mai mare parte a detenţiilor.
  • Arestările au venit în urma unei operaţiuni susţinută de SUA ce avizat grupările de crimă organizată din America Centrală. Arestări au avut loc şi în Guatemala şi Honduras.
1259 afișări
Imaginea articolului Sute de arestări în El Salvador. Membrii grupărilor de crimă organizată puşi să defileze în faţa camerelor
Deţinuţii au defilat sâmbătă în faţa presei, o tactică comună a preşedintelui Bukele. Ei sunt acuzaţi de crimă, răpire şi trafic de persoane, printre alte infracţiuni, potrivit oficialilor.
 
În aprilie, Bukele a fost criticat de grupurile pentru drepturi omului atunci când a publicat pe reţelele de socializare imagini dure cu sute de membri ai gang-urilor în închisoare, aproape dezbrăcaţi, aflaţi în rânduri strânse, în ciuda pandemiei.
 
 
Ministrul securităţii, Rogelio Rivas, i-a numit pe majoritatea  „terorişti” în declaraţii după ce au fost adunaţi într-o piaţă în aer liber. 
 
Cifrele guvernamentale arată că rata crimelor a scăzut cu aproape 50% în acest an comparativ anului trecut. Bukele susţine că cifrele se datorează prezenţei militare şi a poliţiei mai mari pe străzi.
 
În septembrie, site-ul de ştiri online El Faro a publicat o investigaţie care dezvăluia o presupusă negociere între guvern şi MS-13 privind reducerea omuciderilor în schimbul altor beneficii, inclusiv sprijin electoral pentru Bukele, acuzaţie pe care preşedintele a negat-o.
 
Cea mai recentă rundă ar putea fi menită să infirme ideea că guvernul negociază cu gang-urile, a declarat analista de securitate Jeannette Aguilar într-un interviu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici