Sute de persoane protestează faţă de noile legi antiteroriste din Suedia

Sute de persoane s-au alăturat unei demonstraţii la Stockholm împotriva noii legislaţii antiteroriste pentru a răspunde opoziţiei Turciei faţă de aderarea Suediei la NATO.

803 afișări
Imaginea articolului Sute de persoane protestează faţă de noile legi antiteroriste din Suedia

Sursa foto: Twitter

Demonstraţia a fost organizată de grupuri apropiate Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis de Turcia, care a avertizat săptămâna aceasta asupra faptului că "teroriştilor" li se permite să manifesteze în Suedia.
 
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a blocat până în prezent aderarea Suediei la NATO, acuzând Stockholmul că este un refugiu pentru activiştii kurzi.
 
Pentru a răspunde îngrijorărilor sale, Suedia a adoptat o nouă lege care incriminează "participarea la o organizaţie teroristă".
 
Protestatarii au fluturat numeroase steaguri ale PKK, alături de pancarte pe care scria "Nu la NATO", relatează France24.
 
"Apartenenţa noastră la NATO ne-ar supune şantajului lui Erdogan", a declarat pentru AFP fostul deputat suedez Amineh Kakabaveh.
 
Un purtător de cuvânt al lui Erdogan a declarat marţi că este "complet inacceptabil ca teroriştii PKK să continue să opereze liber în Suedia" şi a îndemnat autorităţile suedeze să blocheze protestul.
 
Chiar dacă PKK este considerat o organizaţie teroristă şi în Suedia, ca şi în restul UE, susţinătorilor săi li se permite, în general, să protesteze în public.
 
Suedia şi Finlanda au renunţat la decenii de nealiniere militară şi au solicitat aderarea la NATO ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.
 
Finlanda a aderat oficial în aprilie, însă Turcia şi Ungaria nu au ratificat încă cererea de aderare a Suediei.
 
Ministrul suedez al justiţiei a reiterat vineri că noua lege nu vizează atacarea libertăţii de exprimare.
 
Ministrul de externe Tobias Billstrom a salutat joi noua legislaţie ca fiind ultimul pas al Suediei în cadrul unui acord semnat cu Turcia anul trecut pentru ca Ankara să ratifice aderarea Stockholmului.
 
După ce s-a întâlnit cu Erdogan în Turcia, şeful NATO, Jens Stoltenberg, a cerut duminică Ankarei să renunţe la opoziţia faţă de candidatura Suediei, afirmând că Stockholm a abordat problemele de securitate.
 
Ankara a suspendat negocierile cu Suedia în semn de indignare, după protestele din ianuarie, care au inclus o incendiere a Coranului în faţa ambasadei Turciei din Stockholm.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici