Sute de tone de produse chimice britanice, "probabil" utilizate la producerea gazului sarin în Siria

Câteva sute de tone de produse chimice exportate în Siria de către firme britanice în anii '80 "probabil" că au fost utilizate pentru producerea gazului sarin, a declarat miercuri William Hague, ministrul britanic de Externe.

127 afișări
Imaginea articolului Sute de tone de produse chimice britanice, "probabil" utilizate la producerea gazului sarin în Siria

Sute de tone de produse chimice britanice, "probabil" utilizate la producerea gazului sarin în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste produse, care pot să fie utilizate în deplină legitimitate pentru producerea plasticului sau medicamentelor, "au fost exportate în Siria de către întreprinderi britanice în perioada 1983-1986", a anunţat Hague într-o declaraţie scrisă adresată Parlamentului.

Ulterior, utilizarea acestor produse ar fi fost deturnată.

"Potrivit informaţiilor de care dispunem, apreciem că este probabil ca aceste exporturi chimice efectuate de către companii britanice să fi fost utilizate ulterior de către Siria în cadrul programelor sale destinate producerii de agenţi neurotoxici, şi anume a gazului sarin", a adăugat el.

Într-o ofensivă, în august, la periferia Damascului, soldată cu aproximativ 1.400 de morţi, regimul Bashar al-Assad a fost acuzat că a recurs la arme chimice, şi anume la gaz sarin.

În faţa ameninţărilor Statelor Unite cu atacuri aeriene şi represalii, Damascul a acceptat să-şi distrugă stocurile de armament chimic.

Iar în virtutea unui acord ruso-american, încheiat în octombri 2013, Siria s-a angajat să predea întregul arsenal chimic, cu scopul de a fi distrus până la 30 iunie.

Ultimele arme chimice au părăsit această ţară pe 23 iunie, iar elementele cele mai periculoase au fost transferate, la începutul lui iulie, într-un port din Italia, la bordul navei americane MV Cape Ray, însărcinată să le distrugă.

Damascul a evacuat în total 1.300 de tone de agenţi chimici.

Marea Britanie participă şi ea la programul de distrugere şi "acceptă să primească 150 de tone de precursori de tip B (produs chimic industrial) provenind din stocurile chimice siriene", a precizat miercuri William Hague.

"Cincizeci de tone suplimentare de produse chimice industriale pe bază de clorură de hidrogen şi de florură de hidrogen vor fi distruse, de asemenea, în instalaţii specializate în Marea Britanie", a adăugat şeful diplomaţiei britanice.

Hague a mai declarat că "nava care transportă aceste substanţe urmează să sosească în Marea Britanie săptămâna viitoare".

Conflictul din Siria, care a început în martie 2011, s-a soldat până în prezent cu 162.000 de morţi şi a determinat cel puţin 2,8 milioane de sirieni să fugă din ţară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici