Taifunul Hagupit a atins partea de est a arhipelagului Filipine

Taifunul Hagupit, care ar putea să fie cel mai important din Filipine anul acesta, a atins sâmbătă partea de est a arhipelagului, aducând rafale de vânt terifiante şi ploi intense.

333 afișări
Imaginea articolului Taifunul Hagupit a atins partea de est a arhipelagului Filipine

Taifunul Hagupit a atins partea de est a arhipelagului Filipine (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Taifunul a lovit Insula Samar (est) sâmbătă seara, a declarat pentru AFP Mark Timbal, un purtător de cuvânt al Agenţiei guvernamentale de luptă împotriva catastrofelor naturale.

Autorităţile au ordonat încă de vineri câtorva milioane de filipinezi să se refugieze în biserici, şcoli şi gimnazii, în timp ce taifunul se apropia de ţară, afectată frecvent de dezastre provocate de intemperii.

Ministrul de Interne Mar Roxas, prezent pe Insula Samar cu câteva ore înainte de impactul taifunului, le-a cerut salvatorilor însărcinaţi cu evacuarea populaţiei să "continue. Ştiu că sunteţi obosiţi, că nu aţi dormit suficient, că nu aţi mâncat suficient, că aţi băut prea multă cafea. Fiecare persoană pe care o salvăm acum este o persoană mai puţin pe care va trebui să o căutăm după ce va trece taifunul".

Furtuna urmează să afecteze peste jumătate din arhipelag, ale cărui regiuni centrale au fost devastate deja de "supertaifunul" Haiyan.

"Toate resursele sunt pe cale să fie mobilizate", a declarat directorul regional al Apărării Civile Bernardo Alejandro, precizând că vehiculele apraţinând autorităţilor locale şi armatei erau implicate la operaţiunile de evacuare.

Numai în regiunea Bicol, în nordul Insulei Samar, peste 600.000 de persoane au fost aduse în centre de evacuare, iar autorităţile din regiune intenţionează să evacuze în total două milioane de persoane.

Bicol este o regiune agricolă şi piscicolă situată la nord de zonele cele mai afectate de supertaifunul Haiyan care a devstat Filipinele pe 8 noiembrie 2013, când a ucis peste 7.350 de persoane. Haiyan, care s-a format în Oceanul Pacific, era însoţit de cele mai violente rafale de vânt înregistrate vreodată pe uscat şi de valuri uriaşe care au măturat litoralul.

- Evacuări masive

La Tacloban, unul dintre cele mai afectate oraşe de Haiyan, sute de persoane s-au refugiat într-un gimnaziu încă de vineri.

"Ne-am învăţat lecţia cu Haiyan", a declarat Rita Villadolid, în vârstă de 39 de ani. "Toată lumea este paralizată de frică", a adăugat ea.

Alţi locuitori ai acestei localităţi de coastă situată pe Insula Leyte s-au adunat în şcoli şi biserici, considerate clădirile cele mai solide din oraş. Cei mai norocoşi s-au cazat la hotel.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Meteorologie Pagasa, Hagupit a slăbit în intensitate vineri, rafalele de vânt atingând până la 195 de kilometri pe oră.

Centrul Comun de Supraveghere al Marinei americane a degradat Hagupit de la statutul maxim de "supertaifun" la cel de taifun.

Impactul taifunului urmează să fie resimţit pe o fâşie de 600 kilometri lăţime, reprezentând o ameninţare pentru aproximativ 50 de milioane de persoane, adică aproape jumătate din populaţie, a declarat pentru AFP Corazon Soliman, ministrul Afacerilor Sociale.

Taifunul este cel mai violent aşteptat în arhipelag anul acesta, a preconizat agenţia Pagasa. El urmează să atingă 55 din cele 85 de provincii din ţară. Ochiul ciclonului va trece pe deasupra provinciilor estice Samar şi Leyte, după care se va îndrepta către centrul arhipelagului.

Filipine est o ţară în curs de dezvoltare, cu 100 de milioane de locuitori, afectată cu regularitate de intemperii care provoacă dezastre, media anuală fiind de 20 de taifunuri.

Arhipelagul este de cele mai multe ori prima masă terestră importantă pe care o întâlnesc taifunurile ce se formează în Oceanul Pacific, însă unii oameni de ştiinţă apreciază că violenţa furtunilor din ultimii ani este imputabilă încălzirii globale.

Peste 1.900 de persoane au fost ucise sau au fost date dispărute în decembrie 2012, când taifunul Bopha a atins Insula Mindanao (sud), o regiune care, de obicei, este puţin afectată de acest tip de intemperii.

În total, 1.268 de persoane au fost ucise în decembrie 2011, când furtuna tropicală Washi a provocat inundaţii importante, tot pe Mindanao.

Haiyan, Bopha şi Washi au fost cele mai sângeroase furtuni înregistrate în lume în ultimii trei ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici