Taiwan, temă fierbinte. Xi Jinping l-a avertizat pe Joe Biden să nu se joace cu focul

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, i-a recomandat omologului său american, Joseph Biden, în conversaţia de joi, să evite "jocul cu focul" în privinţa Taiwanului, pe fondul tensiunilor generate de potenţiala vizită la Taipei a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

1976 afișări
Imaginea articolului Taiwan, temă fierbinte. Xi Jinping l-a avertizat pe Joe Biden să nu se joace cu focul

Taiwan, temă fierbinte. Xi Jinping l-a avertizat pe Joe Biden să nu se joace cu focul

Conform oficialilor de la Beijing citaţi de presa de stat, Xi Jinping i-a cerut preşedintelui SUA, în conversaţia care a durat mai mult de două ore, să respecte principiul "o singură Chină", reafirmând opoziţia fermă a Chinei faţă de independenţa Taiwanului şi faţă de interferenţele externe.

"Cei ce practică jocul cu focul se ard. Sperăm că partea americană înţelege clar acest lucru", i-a spus Xi Jinping lui Joseph Biden, conform oficialilor chinezi, citaţi de agenţia Reuters.

Conversaţia lui Xi Jinping cu preşedintele SUA a fost "directă şi profundă", cei doi lideri stabilind să menţină contactele şi cooperarea la nivel de echipe, subliniază oficiali de la Beijing citaţi de agenţia Xinhua.

Conform unor oficiali de la Washington, armata americană elaborează planuri de urgenţă pentru eventualitatea vizitei preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, după o serie de avertismente ale Chinei. Armata americană va intensifica mobilizările de trupe şi capabilităţi militare în zona Indo-Pacifică, în cadrul unui plan de urgenţă aflat în curs de a fi elaborat de către Departamentul Apărării.

Săptămâna trecută, preşedintele Biden a afirmat că armata americană se opune unei vizite la Taipei a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în contextul relaţiilor tot mai tensionate cu Administraţia Chinei, suspectată de CIA că se pregăteşte pentru anexarea la un moment dat a Taiwanului. Întrebat despre posibila deplasare, Biden a sugerat că în această vară nu este momentul potrivit. "Armata nu crede că este o idee bună acum", a afirmat Biden, subliniind însă că nu cunoaşte actualul "statut al vizitei".

Administraţia de la Beijing a avertizat Statele Unite că va fi nevoită să reacţioneze "puternic" şi "determinat" dacă Nancy Pelosi va efectua o vizită în Taiwan.

Nancy Pelosi intenţionează să se deplaseze cu o delegaţie în Taiwan în august, conform unor surse citate de cotidianul Financial Times. Mai mulţi membri ai Congresului au fost invitaţi de Nancy Pelosi în această deplasare, au confirmat oficiali de la Washington citaţi de postul NBC News şi de publicaţia The Hill. "Nu confirmăm şi nici nu negăm deplasările internaţionale, din cauza procedurilor de securitate", a declarat Drew Hammill, şeful cancelariei preşedintelui Camerei Reprezentanţilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
sua,
china,
taiwan

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici