Taiwanul a trimis avioane de luptă pentru interceptarea mai multor aeronave militare chineze

Forţele Aeriene ale Taiwanului au trimis duminică mai multe avioane de luptă pentru interceptarea unor aeronave militare chineze care au survolat insula, a informat Ministerul taiwanez al Apărării, care susţine că acţiunea Chinei ameninţă pacea şi stabilitatea în regiune, potrivit Reuters.

4652 afișări
Imaginea articolului Taiwanul a trimis avioane de luptă pentru interceptarea mai multor aeronave militare chineze

Sursa: Profimedia Images

Beijingul desfăşoară astfel de operaţiuni încă din 2016, când preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a preluat mandatul. Regimul chinez consideră că Tsai, care a câştigat un al doilea mandat luna trecută, doreşte să obţină independenţa oficială a insulei, pe care Beijingul o consideră teritoriu chinez.

Prin intermediul unui comunicat, Ministerul Apărării de la Taipei a declarat că aeronave chineze au survolat regiunea sudică a Taiwanului. „În această perioadă, Armata naţională a efectuat o operaţiune de recunoaştere, în conformitate cu reglementările în vigoare”, se arată în comunicat.

„Misiunile chineze au un impact asupra securităţii şi stabilităţii în regiune şi pun în pericol pacea şi prosperitatea din regiune”, adaugă Ministerul.

Ca răspuns, Armata chineză a informat, prin intermediul unui comunicat, că aeronavele sale au fost trimise în regiune pentru un antrenament. „Taiwanul este parte a Chinei. Aceasta a fost o acţiune legitimă şi necesară, având în vedere situaţia actuală din Strâmtoarea Taiwan, pentru asigurarea suveranităţii naţionale”, a anunţat Beijingul.

Operaţiunea chineză vine în condiţiile în care vicepreşedintele Taiwanului, William Lai, se întorcea dintr-o vizită la Washington, unde a participat la un eveniment la care a fost prezent şi preşedintele Statelor Unite, Donald Trump. Autorităţile de la Beijing au criticat participarea lui William Lai la acest eveniment.

Relaţiile dintre Taipei şi Beijing s-au deteriorat în ultimele săptămâni, după declanşarea epidemiei de coronavirus din China, în condiţiile în care Taiwanul acuză China că nu ar permite Taipeiului să acceseze informaţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) sau să participe la şedinţele acesteia.

Taiwanul nu este membru al acestei organizaţii ca urmare a opoziţiei Beijingului, care susţine că insula este teritoriu chinez.

Pe de altă parte, autorităţile de la Taipei susţin că Taiwanul este un stat independent, care nu a făcut niciodată parte din Republica Populară Chineză.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici